Vraťte poplatky v nemocnici, prosí ministerstvo senátory

17.08.2013 20:21

Ústavní soud zrušil stokorunový poplatek za den pobytu v nemocnici, podle ministerstva zdravotnictví tím ale budou chybět miliardy korun. Předseda Senátu tedy navrhuje poplatek 60 korun, to by prý mohlo vyřešit situaci.

Vraťte poplatky v nemocnici, prosí ministerstvo senátory
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Na začátku července zrušil Ústavní soud poplatek 100 korun za noc v nemocnici. Jenže právě tyto poplatky mají pro nemocnice nezanedbatelný význam. Pokud ministerstvo do konce roku nestihne prosadit úpravu, pacienti nebudou od ledna nic platit. Tím ale budou v rozpočtech chybět dvě miliardy korun.

"Pokud bychom nechali stávající stav, kdy je stokorunová výše poplatku zrušena k 1. lednu, znamená to pro lůžková zařízení výpadek v příjmech 2,1 miliardy korun, pro následnou péči ztrátu až deset procent příjmů. To by byl výrazný zásah do jejich finanční situace," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Předseda Senátu Milan Štěch přitom požaduje, aby senátoři rozhodli podle toho, jakým odůvodněním resort zdravotnictví podloží svůj návrh. Podle něj má ale částka 60 korun za noc v nemocnici šanci na úspěch. Po volbách by to však musela opět potvrdit i nová Poslanecká sněmovna.

Ministerstvo navrhlo vrátit výši poplatku na 60 korun a osvobodit od něj děti do 18 let. Z 1,9 miliardy při stokorunové výši by tak výnos zůstal na 1,3 miliardy za rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…