Vřava na Václaváku. V Praze se to řeže. Demonstranta sebrala policie

31.12.2020 20:27

Necelá stovka odpůrců vládních opatření a vakcinace se sešla na Václavském náměstí, aby protestovala proti současné situaci. „Demisi, demisi,“ vyzývali lidé současnou vládu Andreje Babiše (ANO). O události mimo jiné informuje CNN Prima News.

Vřava na Václaváku. V Praze se to řeže. Demonstranta sebrala policie
Foto: Facebookový profil Jany Peterkove
Popisek: Žena vyzývají k otevření škol během koronavirové epidemie

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
Demonstrace nejen proti vakcinaci, ale i proti vládním opatřením, je navzdory nim hlášena do půlnoci. Od 21 hodin však platí zákaz nočního vycházení. Protestující proti vakcinaci se sešli v 19 hodin na Václavském náměstí. Podle policistů jich bylo zpočátku kolem padesáti, následně osmdesáti. Několik lidí již bylo zadrženo, když odmítali dodržovat nutná hygienická opatření. 

„Na Václaváku probíhá zákrok policistů z místního oddělení proti muži podezřelému z přestupkového jednání (neuposlechl výzev policistů). Protože se k policistům během zákroku rozběhly desítky demonstrantů, dorazila již také družstva SPJ Praha. Zajištěný muž byl převezen na služebnu. Demonstrace pokračuje,“ informuje o situace Týdeník Policie na svém facebookovém profilu.

Tisková mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová k tomu uvedla, že shromáždění bude řešeno podle platných vládních opatření. V případě, že se lidé nerozejdou před 21:00, policisté pravděpodobně sami demonstraci ukončí.

Na několika místech ČR začala protestní shromáždění. V Praze museli policisté přistoupit k zajištění několika osob z důvodu neuposlechnutí výzvy. Na Václavském náměstí je cca 80 osob. pic.twitter.com/EgIZ9OAXWg

— Policie ČR (@PolicieCZ) December 31, 2020

Na místě jsou kromě policistů také záchranáři se specializovaným modulem Golem. Ten je využíván v případě zranění většího počtu lidí.  

I přestože byla demonstrace skutečně policisty rozpuštěna krátce po 21. hodině, mnozí výzev neuposlechli a nadále jsou v prostoru Václavského náměstí. Policie se tak snaží opakovaně prostřednictvím zákonných výzev všechny přimět k odchodu. 

Vyklidit Václavské nnáměstí se policie podařilo krátce po tři čtvrtě na deset. Zajištěni byli podle Týdeníku Policie tři lidé.

Na demonstraci mimo jiné vystoupila i bývalá reportérka a současná aktivistka Jana Peterková. „Tahle vláda nám sebere Silvestra? Tahle vláda nám sebrala Vánoce. Tato vláda nám zabránila koupit něco malému dítěti,“ láteřila žena, která dlouhodobě vystupuje proti vládním opatřením. Používala i pojmy jako šikana a fašismus. „Demisi, demisi, demisi,“ skandovala společně s dalšími lidmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…