Vražda prezidenta Haiti. Zadrženi dva Američané a několik Kolumbijců

09.07.2021 13:42

Ve středu ráno byl zastřelen haitský prezident Jovenel Moise. Agentura Reuters hlásí, že za jeho zabitím stojí komando 28 mužů. Dva Američané haitského původu a 26 Kolumbijců. Kolumbijský ministr obrany Diego Molano přislíbil, že s vyšetřením celého případu napomůže, jak jen to půjde, protože mezi útočníky byli i bývalí vojáci.

Vražda prezidenta Haiti. Zadrženi dva Američané a několik Kolumbijců
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Zavražděný prezident Haiti Jovenel Moïse

Agentura Reuters přináší informace z případu haitského prezidenta Jovenela Moïseho, který byl zastřelen ve svém domě. Za útokem stálo podle úřadů 28 členů komanda. Mělo jít o 2 Američany haitského původu a 26 Kolumbijců. Ale proč prezidenta zastřelili? Podle zdejších úřadů proto, aby vyvolali chaos v už tak dost těžce zkoušené zemi s 11 miliony obyvatel.

Dva Američané haitského původu jsou podle úřadů James Solages (35) a Joseph Vincent (55). Oba měli být zadrženi, stejně jako 15 Kolumbijců. Další členové komanda jsou na útěku.

Prezident Moïse čelil protestům celé roky a to jak kvůli tomu, že byl nařčen z korupce, tak proto, že se obyvatelům ostrovního státu zdálo, že třiapadesátiletý politik shromažďuje ve svých rukou stále více moci.

Policejní šéf Leon Charles na tiskové konferenci novinářům řekl, že po přestřelce s útočníky byly v obklíčeném domě, kde se atentátníci skrývali, nalezeny kolumbijské pasy a velké množství zbraní - pušky, mačety, vysílačky a další vybavení.     

Teď se vedou spory o to, kdo má převzít pravomoci prezidenta. Podle Ústavy z roku 1987 to má být předseda Nejvyššího soudu, ale ten minulý měsíc zemřel na následky onemocnění covid-19. Haiti je jedním z mála států, kde se ještě pořádně nerozeběhlo očkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…