Vražedkyně, psaly noviny o zdravotní sestře Marešové. Teď od nich požaduje skoro sedm milionů

29.05.2018 22:30

Zdravotní sestra Věra Marešová čelila obžalobě ze šesti vražd pacientů v rumburské nemocnici. Marešovou soudy obžaloby nakonec zprostily. Přesto pro mnohé zůstává vražedkyní, jak ji označovala i některá česká média. Některé z nich se proto rozhodla žalovat a jako první přišlo na řadu vydavatelství Mafra, po kterém nyní chce 6,7 milionu korun. Žalobu začal v úterý projednávat obvodní soud pro Prahu 5.

Vražedkyně, psaly noviny o zdravotní sestře Marešové. Teď od nich požaduje skoro sedm milionů
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Podle Marešové novináři nerespektovali presumpci neviny. Úterního jednání se ale nezúčastnila. „Ze strany vydavatelství Mafra byla zasažena nevybíravými články, které měly celospolečenský dopad,“ uvedl její právní zástupce Jan Poláček. Mediální dům měl v souvislosti s rumburskou sestrou vydat 317 článků. Celkem 126 z nich podle Poláčka zasahovalo do osobnostních práv Marešové. „Nectily presumpci neviny, ale i tím, že byly silně expresivní,“ dodal Poláček.

Poláček také připomněl, že byla v článcích označována jako pachatelka závažné trestné činnosti, konkrétně vraždy, uvedl server iROZHLAS.cz. V šesti případech, kterých se měla dopustit v nemocnici v Rumburku. Připomněl například titulek Mladé fronty Dnes: Zabíjela, aby si ulehčila práci. Nyní chce Marešová po mediálním domě Mafra, které deník vydává, 6 milionů a 700 tisíc korun.

Podle vydavatelství Mafra však nešlo o zásah do práv Marešové. Právníci vydavatelství s obviněním zdravotní sestry nesouhlasí a jakékoliv pochybení ze strany vydavatelství odmítli. „Je logické, že články vzhledem k tomu, že se jednalo o obvinění z několikanásobné vraždy, vyzněly negativně. Novináři vycházeli z dostupných informací od žalobců či znalců,“ sdělil advokát společnosti Jiří Urbánek, podle kterého šlo o jednu z nejsledovanějších trestních kauz.

Původní zdroj ZDE.

Soudy zdravotní sestru nakonec obžaloby zprostily, jelikož se prý nepodařilo prokázat, že se skutky staly. Marešová podala žaloby i na další vydavatelství, celkem žádá skoro 35 milionů korun. Žalobu dnes začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 5, nakonec odročil jednání na září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…