Vrbětice a Rusko? „Mohlo jít o mnohem vyšší hru mocností, než si myslíme,” míní Pavel Sehnal

19.04.2021 18:41

Aktivita zpravodajských služeb v různých státech roste a ruské zapojení do výbuchu ve Vrběticích nemusí být jedinou akcí, kterou Rusové na našem území podnikli. Myslí si to předseda Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal, který zdůrazňuje změny geopolitického uspořádání ve světě. Česko prý mohlo být pouze kolbištěm velmocí a útok nebyl primárně mířen proti naší zemi.

Vrbětice a Rusko? „Mohlo jít o mnohem vyšší hru mocností, než si myslíme,” míní Pavel Sehnal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda APB

“Pravidelně si pročítám výroční zprávy BIS, které už dlouhou dobu poukazují na počet ruských agentů v České republice a na hrozby z jejich strany. Domnívám se, že Vrbětice jsou jedním z mnoha případů, který byl ukázán veřejnosti. Podobných způsobů vměšování, byť možná ne v takové silné míře, tady bylo víc. Od toho státy své tajné agenty mají,” uvažuje předseda Aliance pro budoucnost.  

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí

V současném globalizovaném světě podle něho nelze přehlédnout přehlédnout, že aktivita různých zpravodajských služeb po světě poslední roky může narůstat. “Zpravodajské služby ve všech ekonomicky mocných státech pracují, mají svá zadání monitorovat a provádět akce či rozbíjet struktury nepřátelských tajných sítí. Je třeba neustále tyto tendence hlídat a monitorovat stav rizika, aby s tím mohlo vedení státu příslušně nakládat,” míní Sehnal.

“Diplomatická reakce českého státu je otázkou zavedených pravidel. Snažím se vždycky hledět na kořen problému. Jestli česká strana vypověděla 18 diplomatů a ruská potom 20 českých, pak chápu zde nejde o adekvátní reakci. Tato událost by měla vést k tomu, aby vláda vyhodnotila a přehodnotila celý způsob nastavení zpravodajských služeb, aby fungovaly ještě efektivněji,” doporučuje politik. 

Zajímavé je prý i načasování celé akce a její zveřejnění. “Z různých zdroj lze slyšet, že informace o zapojení ruských zpravodajců do akce Vrbětice kolovaly delší dobu a přišlo to zrovna teď, kdy se mluvilo o tendru na Dukovany a kdy je vyhrocena mezinárodní situace. V politice platí, že nic není náhoda. Jestliže k tomu výbuchu došlo před sedmi lety, musel být dán jasný důvod k tomu, aby vývoj celé kauzy směrem k Rusku vyšel najevo právě v tento okamžik,” uvažuje.

“Politika si vždycky určitým způsobem rozumí s byznysem. Hledáme-li politické důvody celé akce, pak hledejme i důvody byznysové. Komu to přináší prospěch? Jde pouze o partikulární prospěch vztažený k nějakému odvětví, jako například energetice a byla vytvořena bariéra veřejného mínění, anebo jsou ty důvody ještě výše? Je zde snaha znovu přetvořit vztahy mezi Amerikou a Ruskem? Není vyloučeno, že akce konané na území třetích států mohou být organizovány světovými mocnostmi, které si za kolbiště vyberou nějakou třetí zemi. Je zde mnoho otazníků a musíme pozorně sledovat, zda budoucí vývoj přinese uspokojivé odpovědi. Vždy se snažím rozluštit principy a jít k jádru věci. Uvidíme, zda se jednalo o útok pouze vůči České republice nebo tam byla vztahová hodnota k celému regionu a byli jsme pouze prostředkem, nikoli důvodem,” konstatuje Pavel Sehnal z Aliance pro budoucnost.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…