Vrbětice skoro nikoho nezajímají, v EU se hlasuje podle Německa, hodnotí situaci Zbořil

22.05.2021 8:40

Politolog Zdeněk Zbořil má za to, že mimo Českou republiku věnuje vrbětické kauze pozornost jen pár lidí, většinou to prý jsou europoslanci, kteří se nudí. V EU se z pohledu Zbořila hlasuje podle toho, jak si přeje Německo.

Vrbětice skoro nikoho nezajímají, v EU se hlasuje podle Německa, hodnotí situaci Zbořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro První zprávy.cz prohlásil, že ve světě se toho děje opravdu hodně, od izraelsko-palestinského konfliktu až po ruské tahanice o Arktidu, a že vrbětická kauza téměř nikoho nezajímá.

„My jsme pod dojmem svých znalostí o vrbětickém incidentu téměř přerušili styky s Ruskou federací, a najednou se ukázalo, že vztahy mezi Spolkovou republikou Německo a Ruskou federací jsou jiné, než si představují někteří malí členové Evropské unie, kteří nakonec stejně budou poslouchat názory ministra zahraničních věcí Spolkové republiky Německo a budou hlasovat podle jeho nebo jejich přání na úrovni unijně evropské,“ prohlásil Zbořil.

Představa některých českých politiků, že česká diplomacie může hrát v evropském prostoru důležitou roli, je podle Zbořila velice naivní.

„Představa některých našich politiků, že slovo české diplomacie bude hrát nějakou rozhodující roli nebo významnou roli v evropských diskusích, je skutečně naivní iluzí. Dokonce si myslím, že mu nebude ani nasloucháno, a jenom zmatky, které u nás vznikly okolo naší reakce na vrbětický incident, budou mít politické důsledky, které budou zase zajímat jenom okrajově některé nudící se poslance v Evropském parlamentu,“ řekl Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…