Vrchní zbrojař zděšen slovy Zaorálkova náměstka: Na islamisty jsou potřeba těžké zbraně, jinak pozabíjejí spoustu lidí

24.08.2014 10:15

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek připouští, že se v neklidných časech může českým zbrojařům dařit. Vyděsila ho však myšlenka, že by lidé měli např. v bojích v Iráku umírat zbytečně. To se podle jeho slov stane, pokud vezmeme vážně slova, která pronesl náměstek ministra Lubomíra Zaorálka Petr Drulák.

Vrchní zbrojař zděšen slovy Zaorálkova náměstka: Na islamisty jsou potřeba těžké zbraně, jinak pozabíjejí spoustu lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Chceme-li ochránit například jezídy, musí to někdo vyválčit. Mnohem víc lidí umírá, protože se válka nevede účinně. Popravy, masakry a unášení žen jsou v podstatě v programu armády Islámského státu. Mě v tomto ohledu šokovalo prohlášení prvního náměstka ministra zahraničí Petra Druláka, podle něhož bychom měli dodat lehké zbraně, ale těžké ne. S lehkými zbraněmi jen posíláme lidi proti těžké technice na smrt. Jestliže chceme Kurdům dodat pouze lehké zbraně, jako bychom chtěli, aby jich umřelo víc,“ zhrozil se Hynek v rozhovoru pro server Týden.cz.

Do Iráku je podle Hynka třeba dovážet zbraně, aby bylo možné zastavit myšlenky islámských radikálů, které nejsou slučitelné s naší civilizací. Exportérům by se podle jeho slov mohlo dařit ještě víc, kdyby jim nekladla překážky např. Evropská unie.

Prezident asociace si je vědom i určitého rizika, že se zbraní dodávaných Západem mohou zmocnit i islámští fanatici, ale s tímto rizikem je zkrátka třeba počítat. Kdyby se Američané báli, že se zbraní poslaných na podporu Rudé armády zmocní němečtí vojáci, Moskva by mohla padnout. A hrozící vítězství Hitlera by představovalo mnohem větší katastrofu než určité riziko, že se němečtí vojáci zmocní zásilky zbraní ze Západu. Totéž analogicky platí dnes o zbraních určených Kurdům na severu Iráku.

Celý rozhovor najdete v pondělním vydání časopisu Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …