Vrchol soudu s Babišem: Dorazí Andrej mladší

16.09.2022 6:50

Pražský městský soud dnes vyslechne Andreje Babiše mladšího, který bude svědčit v dotační kauze svého otce, bývalého premiéra a předsedy opozičního hnutí ANO. Babiš junior tvrdí, že sehrál roli bílého koně a že areál Čapí hnízdo byl od počátku projektem jeho otce.

Vrchol soudu s Babišem: Dorazí Andrej mladší
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Hnutí ANO zahájilo kampaň v Ústí nad Labem, přijel i Andrej Babiš mladší

Trvá také na tom, že ho otec nechal v roce 2017 unést na Krym, aby mu zabránil podat svědectví ohledně převodu akcií Farmy Čapí hnízdo. Obžalovaný politik trvá na tom, že jeho syn je psychicky nemocný a nezpůsobilý vypovídat před soudem.

Babiš mladší žije ve Švýcarsku. Soudu tak nebylo zřejmé, zda se v září dostaví osobně, nebo zda bude v říjnu hovořit ze zahraničí prostřednictvím videokonference. Muž ale v tomto týdnu kontaktoval soud s tím, že dnes přijde. Expremiér se výpovědi nezúčastní - podle svého advokáta proto, aby syna "neznervózňoval a šetřil". Babišovi obhájci neúspěšně žádali, aby soud nechal vyšetřit synův duševní stav.

Obžaloba uvádí, že Babiš starší zajistil v roce 2007 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle obžaloby to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Babišův syn tvrdí, že podpis na listině k převodu akcií není jeho.

Je jediným členem expremiérovy rodiny, který se rozhodl vypovídat. U Babišovy manželky Moniky, jejího bratra Martina Herodese a expremiérovy dcery Adriany Bobekové musel soud použít jejich stručné výpovědi z přípravného řízení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…