Vrcholný lékař: Covid? Tlustí lidé jsou problém. Virus prostoupí populací. Žijme, nechceme skončit jako zadlužený skanzen

06.09.2020 21:03

Lékař Martin Balík, který působí na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF v Praze, se v rozhovoru pro deník Právo vyjádřil k onemocnění covid-19. Těžký průběh nemoci podle něj postihuje lidi mezi 50. a 60. rokem.

Vrcholný lékař: Covid? Tlustí lidé jsou problém. Virus prostoupí populací. Žijme, nechceme skončit jako zadlužený skanzen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Balík se v rozhovoru mimo jiné vyjádřil k přibývajícímu počtu pozitivních lidí na covid-19 a k tomu, že oproti dubnu je méně hospitalizovaných. Nemyslí si však, že by lidé s těžším průběhem zůstávali více v domácí péči, spíš si myslí, že průběh nemoci je v současné době lehčí. „Je to dáno zřejmě tím, že infekční dávka na jednoho člověka je menší, což může být i tím, že jsme už ten virus úspěšně propasírovali populací a nyní se přenáší v menším množství. Navíc máme stále poměrně teplé počasí a je zřejmé, že i u koronaviru je důležitý faktor teploty a UV záření. Možná že až se ochladí a budou teploty kolem 10–15 stupňů, virus se začne opět šířit rychleji a s větší infekční dávkou,“ míní Balík. 

Podle něj se to dá předjímat na základě případů, které byly zaznamenány na zimních stadionech, chladírnách, jatkách, kde šíření bylo velmi rychlé a v daných skupinách lidí téměř kompletní. „Nicméně my tím onemocněním prozatím proplouváme úspěšně, 50–75 procent nemocných je asymptomatických a zbytek má ve většině případů mírný průběh. Může to být samozřejmě i tím, že virus mutuje, ale v tomto směru nemáme zatím téměř žádné relevantní informace,“ dodal Balík. Podle něj nebylo zaznamenáno ani to, že by si lidé přivezli horší verzi viru z dovolené. 

Balík se podle svých slov velmi zajímá o rizikové skupiny. „Na základě informací se snažím tipovat lidi, kteří mají nižší a vyšší rizika onemocnění. Je to i z preventivních důvodů; kdybychom se v budoucnu dostali do situace, že by některých léků byl nedostatek, tak abychom dokázali stanovit, kteří nemocní je skutečně potřebují. Nyní jsou k dispozici obrovské soubory dat, ale i vědeckých studií, na jejichž základě dnes víme, že ne všichni onkologicky nemocní, lidé s oslabenou imunitou či lidé léčení imunosupresivy mají riziko, že onemocní těžkou formou covid-19. U mnoha nemocí již známe skutečné predispozice těžké formy onemocnění. Vysoký věk v tomto ohledu nesehrává takovou roli, jelikož i lidé nad 70 let mohou být ve skvělé fyzické kondici a nemusejí mít žádné větší zdravotní problémy. Ve skutečnosti mohou mít mnohem menší riziko těžké formy covid-19 než čtyřicetiletí obézní diabetici s vysokým tlakem,“ řekl Balík, že nejrizikovějším pacientem je jedinec mezi 50 a 60 lety, jenž je obézní, má vysoký tlak a špatně kompenzovanou cukrovku a metabolický syndrom. Podle něj totiž tito lidé reagují na covid-19 jinak než ostatní.

Závěrem pak Balík uvedl, že nošení roušek považuje za rozumné. „Je to i součást edukace veřejnosti, aby se nedopouštěla takových hloupostí jako chození na party v klimatizovaném klubu, kde se pije z jedné nádoby sektu apod. Problematicky nyní pohlížím především na otevření všech škol, které se samozřejmě otevřít musejí, protože zde téměř jedna celá generace přišla o půl roku života jen tím, že se nemohla řádně vzdělávat a stýkat se spolužáky. Z dat z USA nicméně víme, že když se otevřou školy, tak se významně může zrychlit prostup populace virem, tudíž denní nárůsty pozitivně testovaných mohou vzrůst až o desítky procent. Naprostá většina dětí ale bude zcela asymptomatická, stejně tak většina učitelů, nicméně nikdo již neví, do jaké míry pak stoupne nemocnost celé populace. Je samozřejmě možné, že k žádnému navýšení nemocnosti nedojde,“ uzavřel se slovy, že virus zřejmě prostoupí celou populací, což však podle něj neznamená, že bychom neměli žít dál – pokud nechceme skončit jako rozvojový skanzen zadlužený na několik generací dopředu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…