Vrcholný zpravodajec Pohůnek prý dělal Nagyové pošťáka. Další historky ze sledování paní Nečasové

13.11.2013 15:41

Ředitel odboru kontroly a vnitřní bezpečnosti Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek v rozhovoru pro deník Právo tvrdil, že osobně figuroval v předání zpravodajské informace tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi. Server Českápozice.cz ale zdůrazňuje tvrzení Pohůnka, že se jednalo o „papíry o ničem“. Vojenského zpravodajce to tak staví do role pošťáka.

Vrcholný zpravodajec Pohůnek prý dělal Nagyové pošťáka. Další historky ze sledování paní Nečasové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Pohůnek se prý zpočátku sám ptal, proč by mělo Vojenské zpravodajství (VZ) řešit otázku ohrožení premiérovy rodiny. Spokojil se ale s tím, že VZ má dostatečné schopnosti a Nečas mu věří. Na zákonem vymezené působnosti jaksi zapomněl.

Pohůnek zkontroloval, prošetřil a když nic neshledal, tak standardně nic nezapsal

Ředitel Pohůnek dále vysvětloval, jak zpravodajství provádělo kontrasledování tehdejší manželky Nečase Radky. Nedocházelo tedy ke sledování. Nečasova žena se tedy neměla dostat do pozornosti agentů.

Pohůnek dále tvrdí, že při této metodě se standardně nedělají záznamy. Není k tomu důvod, pokud se neobjeví nějaké bezpečnostní riziko. Server Českápozice.cz považuje takové tvrzení za poněkud neprofesionální: „Takže, když něco zkontroloval a prošetřil a nic neshledal, standardně nic nenapsal. Neuvěřitelné.“

Nečas prý nedokázal identifikovat vlastní manželku na fotografii od zpravodajců

Z části úsměvná je situace, kdy se zpravodajci žádali tehdejšího premiéra Nečase, aby na fotografii identifikoval svou manželku. Prostřednictvím paní Nagyové se pak dozvěděli, že premiér si je na šedesát procent jistý, že se nejedná o jeho manželku.

Předání zpravodajské informace předsedovi české vlády probíhalo následujícím způsobem. Pohůnek nešel za Nečasem do jeho úřadu, ale do Hrzánského paláce. Zde obálku předal paní Nagyové, která oznámila, že je premiér zaneprázdněn.

Pohůnek nesl informace Nečasovi do Hrzánského paláce. Přebírala je Nagyová

Dle Pohůnka je takové předávání informací naprosto běžné, protože osobní předání prezidentovi, premiérovi nebo vládě se děje jenom minimálně. Veškeré informace se tak předávají přes sekretariáty, spisovny a tak dále. Server Českápozice.cz ovšem namítá, že v Hrzánském paláci žádná taková kancelář není. Pohůnek pak zapomněl, že na sekretariátech, spisovnách a dalších jsou protokoly, a písemnosti se předávají proti podpisu a ihned se evidují.

Pokud mají zpravodajci takové postupy práce a nakládají zmíněným způsobem se svou produkcí, měl by premiér Jiří Rusnok nejspíš vydat pokyn k metodické kontrole systému ochrany utajovaných informací Národním bezpečnostním úřadem, navrhuje server.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…