Všechno půjde ven, říká autor dokumentu o prezidentských kandidátech

08.03.2013 21:01

Jací jsou prezidentští kandidáti v zákulisí, ve chvílích, kdy na ně nejsou upřeny pohledy potencionálních voličů? Najít odpověď na tuto otázku si dal za úkol známý český dokumentarista Tomáš Kudrna. Ten sledoval s kamerou v ruce první přímou prezidentskou volbu od začátku až do konce a natočil tak cenný dokument Hledá se prezident, který míří do kin.

Všechno půjde ven, říká autor dokumentu o prezidentských kandidátech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

"Ten dokument pouze ukazuje, co se dělo v zákulisí. Během několika měsíců jsme si ale našli cestu jak k týmům kandidátů, tak ke kandidátům samotným. Přítomnost kamery byla už pro ně postupem času samozřejmostí a tak jejich ostražitost upadala," přiblížil natočený materiál v rozhovoru pro pořad Hyde Park Kudrna. Svým dokumentem nechce ani po volbách nikomu stranit a na veřejnost tak chce vypustit i materiály, které se možná exkandidátům líbit nebudou. "Zveřejníme všechno, co jsme natočili, všechny zajímavé okamžiky. I ta peprnější slova zazní, rozhodně jsme nic nefiltrovali," slibuje režisér.

I když ke kandidátům přistupoval jako k protagonistům svého plánovaného dokumentu, nezapomínal na to, že i on je voličem. Největší naděje pak podle svých slov na začátku vkládal do profesora Vladimíra Franze. "Těšil jsem se, že věci bude nazývat pravými jmény. Pak ale před kamerami trochu znejistěl a nešlo mu to tak dobře, jak doufal on sám a všichni okolo něj. Franz není člověk zvyklý světel ramp a kamer. Když nastoupí do přímého přenosu, tak to s člověkem udělá své, když na to není zvyklý. Kdo mě ale překvapil hodně, byla Zuzana Roithová. Ta žena je svým způsobem statečná a dokáže mluvit o širokých tématech," dodává Kudrna.

Dokument připomene i Šloufa

Před kamerami se pak podle režiséra více kontrolují muži, ženy jsou pak ve svém způsobu vyjadřování konzistentní. "Například u dam zůstává slovník stejný," říká Kudrna. Během natáčení se ale také objevily rozpory mezi tím, co tvrdil kandidát na veřejnosti a názorem, který zastával v zákulisí. "Celá kampaň vlastně stojí na tom, že si chystám něco, co řeknu v televizi, i když si to vlastně tak nemyslím. Například krásný příklad je u Miloše Zemana. Ten přece tvrdil, že v žádném případě Miroslav Šlouf nespolupracuje ani s ním, ani s volebním týmem," připomněl Kudrna situaci, kdy v závěru voleb vyšlo najevo, že vlivný lobbista  Šlouf Zemanovi s kampaní prý pomáhal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…