Všehochopný bandita Putin nakonec prohraje. Sněmovna projednává stanovisko k Ukrajině

24.02.2022 17:14

Mimořádná schůze Sněmovny, kterou svolala Markéta Pekarová Adamová, má schválit stanovisko poslanců k útoku na Ukrajinu. Poslanecké kluby souhlasily, že za každý z nich vystoupí jen jeden zástupce, ale ministři mohou hovořit neomezeně. Takže po premiérovi a ukrajinském velvyslanci obsadili postupně pultík Jana Černochová, Jan Lipavský, Vít Rakušan, Jan Skopeček, Jaroslav Bašta a Markéta Pekarová Adamová.

Všehochopný bandita Putin nakonec prohraje. Sněmovna projednává stanovisko k Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna se z podnětu opozičního hnutí ANO mimořádně sešla k debatě o smlouvě mezi Českem a Polskem o řešení dopadů těžby v dole Turów

„Dnes v noci se svět změnil,“ začala vládní kolečko Jana Černochová. Doposud všichni doufali, že ozbrojené napadení cizího státu do Evropy 21. století nepatří.

„Naplnil se ten úplně nejhorší scénář,“ pokračovala.

Tento útok podle ní nelze nazvat jinak, než ohavným zločinem. „Opět se potvrdilo, že s agresorem se domluvit nelze. Pokud válku chce, tak jí docílí.“ Vše další už je to podle Černochové jen otázka záminky

Zmínila naše zkušenosti z let 1938 a 1968, které nás vedou k zásadnímu postoji.

Vladimír Putin podle ministryně „musí znatelně pocítit dopad sankcí a sílu a hodnotu spojenectví západních zemí“.

Vítá prý i slova vrchního velitele. „Pane prezidente Zemane, děkuji vám,“ zaznělo Sněmovnou a bylo odměněno potleskem.

„Invaze je vždy invazí, násilí násilím, vražda vraždou,“ pokračovala ministryně. Skazky o tom, že Rusko bylo zahnáno do kouta, jsou podle Černochové nevěrohodnou výmluvou.

Česko chystá na možnost nasazení 400 vojáků sil rychlého nasazení a 180 vojáků protichemické obrany.

„Jsme připraveni maximálně pomoci Ukrajině, už nyní ji podporujeme materiálně,“ ujistila.

„Naším cílem je ukázat sílu,“ dodala Černochová. Putinův režim musí být za své vraždění civilistů povolán k odpovědnosti.

Vladimír Putin chce podle Černochové obnovit SSSR, i když nikdo další o život v tomto spolku pod jeho vládou nestojí.

„Všehoschopný bandita Putin nakonec prohraje, ale bude to stát i životy,“ vzkázala nakonec ministryně. A pokračovala: „My nejsme slabí, musíme to dát jen jednoznačně najevo.“

Ukázalo se podle ní, jak důležitá je obrana země a jak ji nesmíme podceňovat.

Lipavský: Barbarský akt

„Rusko si vybralo válku,“ začal Jan Lipavský. Hovořil o podlé agresi Ruska a vyzval k razantnímu postoji ohledně sankcí.

„Zahájili jsme kroky, které povedou k omezení vlivu ruských bezpečnostních složek na českém území,“ informoval poslance. Ve státní správě prý všichni makají na sto procent.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
„Zažíváme barbarský akt ze strany Ruska vůči Ukrajině. Bojujeme jako západní společenství, aby se udržely základní principy, které jsme si vytvořili po druhé světové válce- že se územní integrita nemění silou,“ zakončil.

Rakušan a příběh s dětmi

Ministr vnitra Vít Rakušan na úvod vyprávěl, jak se mu ráno zahltil telefon.

„Když jsme se vzbudili, čelili jsme otázkám dětí, jestli bude válka,“ pokračoval v příběhu.

My můžeme naše děti uklidňovat, že tady válka nebude. Ale rodiče na Ukrajině dnes museli dětem vysvětlovat, že válka je a jejich život je v ohrožení. Rakušan si nedovede představit, že by toto dětem musel vysvětlovat.

Ale naše babičky to vysvětlovat musely a zvládly to. „My bychom v této chvíli měli myslet na historickou zkušenost,“ vyzval Vít Rakušan. Připomněl tanky, co sem vtrhly a zůstaly více než dvacet let. „My bychom měli být prvními, kdo chápe tu strašnou realitu, do které se Ukrajina dneska vzbudila,“ myslí si ministr vnitra.

„Jsme také v jiném typu války- ve válce s dezinformacemi,“ neopomněl své oblíbené téma.

„Tady na tom místě musí zaznít: Rusko je agresor a Ukrajina je oběť. To je fakt, který musíme hlasitě říkat,“ vyzval Rakušan. Musíme podle něj vydržet i týdny a měsíce, co válka bude trvat, a stále podporovat Ukrajinu stejnými slovy.

„Zapomněli jsme na to, co nás rozděluje,“ ocenil.

Pak ministr vnitra informoval, že uvádíme do pohotovosti migrační instituce. V pátek chce aktivovat „oranžový stupeň“.

Je tu dvě stě šedesát tisíc „ukrajinských přátel“. Rakušan zastavil veškerá řízení o vydání a lidé nemusí mít strach, když jim o pár dní propadne povolení k pobytu.

Chystá také nová, jednodušší víza, a příbuzní Ukrajinců, žijících v ČR, mohou za svými příbuznými přijet.

„Není to otázka, jestli chceme. My musíme. V těžkých chvílích našeho národa nám bylo pomáháno a my se teď musíme chovat stejně,“ skončil Rakušan.

Za klub ODS vystoupil Jan Skopeček. Bezprecedentní narušení ukrajinské suverenity podle něj nemá žádné ospravedlnění. Byl narušen mezinárodní systém suverénních států, který se dlouhodobě ukázal jako výhodný a zajišťující mír a jehož zachování je v zájmu České republiky.

Jaroslav Bašta hovořil o krutém osudu východní Ukrajiny, v časech jeho velvyslaneckého působení nejprůmyslovější a nejvyspělejší části země. Sankce jsou podle něj nezbytné, ale neodpustil si poznámku, že mu krvácí srdce. A nakonec připomněl výrok svatého Augustina, že smyslem války není vítězství, ale spravedlivý mír. A proto bychom se měli přičinit i o to, aby tento mír mohl být uzavřen.

Poslední příspěvek měla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová: „Útok na Ukrajinu, který zákeřně rozpoutala Ruská federace, je největší vojenskou agresí proti evropskému státu od druhé světové války. Je to však i útok proti základním hodnotám, na kterých spočívá soužití mezi civilizovanými národy“. Tím se dotýká i České republiky a proto je podle Pekarové Adamové mimořádně důležité, aby se Sněmovna vyslovila k situaci na Ukrajině a podpořila vládu.

Závěrečné hlasování o návrhu usnesení dopadlo jednoznačně. Ze 166 přihlášených poslanců hlasovalo 165 pro, proti ani jeden. Sněmovna „kategoricky odsuzuje barbarskou, neobhajitelnou a nevyprovokovanou agresi Ruska proti Ukrajině“. Také vyjadřuje „kategorický nesouhlas se lživou a agresivní rétorikou politického vedení Ruské federace, zejména jejího prezidenta Vladimíra Vladimiroviče Putina,“ zejména pak jeho zpochybňování samotné existence Ukrajiny. K té naopak směřuje podpora, a to v mezinárodně uznaných hranicích. Ukrajina má rovněž právo si svobodně zvolit své politické a zahraniční směřování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…