Všichni budou platit. V Rakousku rozhodl soud a Smoljak se raduje

25.10.2023 16:54 | Monitoring

Koncesionářské poplatky by nově měli platit i ti, kteří disponují jakýmkoliv zařízením, které umožňuje příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem, tabletem nebo počítačem. Senátor David Smoljak v té souvislosti poukazuje na rozhodnutí rakouského Ústavního soudu. A raduje se.

Všichni budou platit. V Rakousku rozhodl soud a Smoljak se raduje
Foto: STAN
Popisek: David Smoljak

Koncesionářský televizní poplatek se od začátku roku 2025 pravděpodobně zvýší o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový vzroste o deset korun na 55 korun za měsíc. Počítá s tím návrh takzvané velké mediální novely, na kterém se shodli zástupci vládní koalice. 

Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) se také rozšíří počet plátců. Nově budou televizní a rozhlasový poplatek platit ti, kteří disponují jakýmkoliv zařízením, které umožňuje příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem, tabletem nebo počítačem. Počet poplatníků se má zvýšit zhruba o 230 tisíc. U firem bude nově zavedena platba podle počtu zaměstnanců, podniky do pěti lidí a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou od platby osvobozeny. Hospodaření České televize i Českého rozhlasu bude nově moci kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad.

„V Rakousku Ústavní soud rozhodl, že je protiústavní, aby koncesionářské poplatky platili pouze vlastníci televizních a rozhlasových přijímačů. Od 1. 1. 2024 proto budou koncesionářské poplatky platit všechny domácnosti, které mají přístup k internetu,“ uvedl k platbě poplatků senátor David Smoljak na svém profilu na sociální síti X.

České televizi by tak měl vzrůst výnos z poplatků z letos očekávaných 5,7 miliardy o 1,4 miliardy korun po odečtení příjmu z končící výjimky platby DPH. U Českého rozhlasu příjem vzroste o 600 milionů korun ze stávajících dvou miliard korun.

Podle Baxy je finální návrh novel o České televizi, Českém rozhlase a rozhlasových a televizních poplatcích výsledkem zhruba roční práce v koalici. „Shodli jsme se na tom, jak zachovat kvalitu veřejnoprávního vysílání a jeho další rozvoj,“ dodal Baxa. Shoda podle něj byla i na tom, že financování veřejnoprávních médií by mělo být nezávislé na státním rozpočtu.

Televizní poplatek je 15 let na stejné výši 135 Kč a od té doby jeho reálná hodnota podle Baxy klesla na 72 Kč. Rozhlasový poplatek 45 Kč se nezměnil 18 let a jeho hodnota je v současnosti poloviční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

o nás už rozhodují rakouské soudy? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 25.10.2023 17:03:38
máme ještě vůbec nějakou vlastní republiku? Nevadilo by, kdyby se zrušila česká vláda, PS, senát, soudy. Všechno by za nás mohli řešit v rakousku a kdyby nestíhali, tak usa to jistí.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…