Všichni čeští premiéři na jedné fotce. Jen dva nedorazili...

02.01.2023 21:52 | Ze sítí

V Kramářově vile se v rámci třicátého výročí samostatné České republiky na přání současného premiéra Petra Fialy (ODS) u jednoho stolu sešli bývalí předsedové vlády za posledních třicet let. Na společné fotografii, kterou současný předseda vlády zveřejnil na sociální síti, je k vidění nezvyklá sestava politických soupeřů. Nedorazili ale všichni.

Všichni čeští premiéři na jedné fotce. Jen dva nedorazili...
Foto: Facebook Petra Fialy
Popisek: Předseda vlády Petr Fiala pozval do Kramářovy vily na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí samostatné České republiky své předchůdce

Na slavnostní večeři v Kramářově vile se sešli někteří dosavadní čeští premiéři. Od svého vzniku na začátku roku 1993 do současnosti měla Česká republika šestnáct kabinetů.

„K třicátému výročí samostatné České republiky jsem pozval do Kramářovy vily bývalé premiéry. Navzdory tomu, že máme rozdílné názory, pokládám za dobré, aby v této slavnostní chvíli byli pohromadě všichni, kteří stáli v čele vlády, a abychom společně oslavili tento významný svátek,“ napsal premiér Petr Fiala na svém facebooku, kde se zároveň pochlubil i společnou fotografií. Doprovod politikům dělaly jejich manželky či partnerky.

Petr Fiala je třináctým premiérem od vzniku samostatné České republiky. U jednoho stolu se sešla většina z bývalých předsedů české vlády – Václav Klaus, Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, Jan Fischer, Petr Nečas, Jiří Rusnok, Andrej Babiš a Petr Fiala. 

Chyběli tři expremiéři. Stanislav Gross, který zemřel v roce 2015. Dále pak Josef Tošovský a Bohuslav Sobotka, řekl iDNES.cz mluvčí vlády Václav Smolka.

O akci informoval také mluvčí prezidenta republiky: „Miloš Zeman se svojí paní zavítali do Kramářovy vily na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí samostatné České republiky, na kterou premiér Petr Fiala pozval bývalé předsedy vlád,“ uvedl Jiří Ovčáček. Před slavnostní večeří premiérů Zeman pozval Fialu na tradiční novoroční oběd v Lánech.

 

 

Fialu podle serveru iDNES.cz rozesmála otázka, koho považuje za nejlepšího premiéra za třicet let samostatné České republiky. „To samozřejmě nebudu hodnotit. Až zase jednou budu mít možnost psát texty jako politolog, tak se určitě vrátím k tomu, jak kdo vykonával funkci premiéra,“ odpověděl. „Myslím, že to ani není můj úkol. Je to úkol politologů, novinářů, historiků a dalších, aby se tím zabývali,“ řekl Fiala. 

„Všichni, kteří měli v nějaké době v historii moderní samostatné České republiky tu odpovědnost, možnost, příležitost stát v čele vlády, být na vrcholu výkonné moci v České republice, spoluutvářet směřování České republiky, abychom se tady setkali a oslavili tento významný svátek,“ doplnil premiér.

Po slavnostní večeři se zúčastní koncertu, který připravil Úřad vlády ve spolupráci s Českou filharmonií.
 
Večerního koncertu v pražském Rudolfinu se kromě předsedy vlády Fialy zúčastní jeho slovenský protějšek Eduard Heger a zástupci české vlády. Mezi posluchači zasednou také představitelé obou parlamentních komor Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová i další významní hosté.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…