Všichni oslavují kardinála Berana. Ale o tom jak hájil Jana Husa se trapně mlčí, všiml si komentátor

22.04.2018 15:58

Kardinál Josef Beran, kterého pronásledovali jak nacisté, tak komunisté, se po takřka padesáti letech vrátil do vlasti. Přál si být pohřben v české půdě, ale komunisté mu toto poslední přání odmítli splnit, když v roce 1969 zemřel. Kardinálovy ostatky se vrátily do chrámu sv. Víta na Pražském hradě až v dubnu 2018. Docent Radim Valenčík si v souvislosti s touto událostí vzpomněl na slova, která Beran pronášel o mistru Janu Husovi.

Všichni oslavují kardinála Berana. Ale o tom jak hájil Jana Husa se trapně mlčí, všiml si komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ostatky kardinála Josefa Berana se za zvuků kostelních zvonů vrátily do České republiky. Vládní speciál přistál na letišti ve Kbelích krátce po 18. hodině

Kardinál Josef Beran se narodil v roce 1888, přežil nacistickou perzekuci a statečně snášel i tu komunistickou. Snad i to, že se v těžkých dobách nebál projevit svůj názor, vedlo k tomu, že komunisté trestali kardinála Berana po smrti a nedovolili, aby byl pohřben ve své vlasti, jak si před svou smrtí v roce 1969 přál. Domů se pan kardinál vrátil až v sobotu 21. dubna.

Josefa Berana mimo jiné proslavil také výrok, v němž se kriticky vyjadřoval k historii katolické církve v naší zemi.

„Tak se zdá, že i v mé vlasti katolická církev stále trpí pro to, co bylo v minulosti jejím jménem vykonáno proti svobodě svědomí, jako bylo v 15. století upálení kněze Jana Husa nebo v 17. století vnější donucení velké části českého národa, aby zase přijal katolickou víru,“ pravil před mnoha lety kardinál.

Vysokoškolského pedagoga Radima Valenčíka zklamalo, že média hlavního proudu tato slova prakticky pominula, když připomínala, co Beran vykonal pro svou zemi.

„Nechápu, jak je možné, že za celý den celý mediální mainstream se o tomto zásadním přínosu Berana nezmínil. A nejvíc mě zklamal (od něj bych to opravdu nečekal) kardinál Duka. V jeho projevu ani zmínka mezi řádky,“ zlobil se Valenčík ve zmínce pro server Vaše věc.cz.

Celé vyjádření naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…