Vůdce Al-Káidy vyzývá ovečky: Útočte na Západ dál, a ještě více

13.09.2015 20:46

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí v nové nahrávce vyzval mladé muslimy ve Spojených státech a dalších západních státech, aby v těchto zemích prováděli individuální útoky. S výzvu k "osamělým vlkům" přišel hledaný terorista podle agentury Reuters v audio nahrávce, kterou dnes zveřejnil na internetu.

Vůdce Al-Káidy vyzývá ovečky: Útočte na Západ dál, a ještě více
Foto: YouTube.com
Popisek: Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

"Vyzývám všechny muslimy, kteří mohou ublížit křižácké koalici, aby neváhali. Musíme se nyní zaměřit na převedení války do srdce domů a měst křižáckého Západu a především Ameriky," citovala agentura Reuters z prohlášení šéfa Al-Káidy.

Západní protiterorističtí experti v posledních letech varují před radikalizovanými "osamělými vlky", kteří nemusejí být přímo napojení na Al-Káidu, ale stejně představují velké nebezpečí. K několika krvavým útokům místních radikálních mladých muslimů došlo v posledních letech například ve Francii.

"Občasné útoky pouze jednoho či několika bratrů oslabí ekonomiku USA, protože budou udržovat Spojené státy v napětí a povedou k masivním výdajům na bezpečnost," uvedal Zavahrí ve své předchozí výzvě loni v září. Zavahrí, který převzal vedení Al-Káidy po likvidaci Usámy bin Ládina americkým komandem v Pákistánu, tehdy také nabádal muslimy, aby nekupovali americké zboží a výrobky amerických spojenců, protože tím prý pomáhají Američanům financovat vojenská tažení v muslimských zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…