Vy arogantní blbečci! Petr Hampl se zastal „obyčejných lidí“. Mnozí budou koukat

05.09.2018 7:21

Sociolog Petr Hampl, který v minulých letech býval označován jako „pravicový sociolog“ a někteří ho řadí k „extrémní pravici“, se ve svých facebookových příspěvcích pochvalně vyjádřil k dotovanému jízdnému pro seniory a studenty.

Vy arogantní blbečci! Petr Hampl se zastal „obyčejných lidí“. Mnozí budou koukat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

„Někdy se říká, že levicové myšlení je založené na lidské závisti. Ale v poslední době mám pocit, že to mnohem víc platí o pravicovém myšlení. Třeba diskuze o dotovaném jízdném. Každý z těch pravicových kritiků byl ochoten bez problémů snášet, že se ty peníze vyhazovaly z okna. To je v pořádku. Ale jakmile je s nimi odlehčeno důchodcům a rodinám s dětmi, hned je oheň na střeše. Co je to jiného než obyčejná závist?“ zeptal se Hampl.

Anketa

Chcete, aby byl Miroslav Poche nakonec ministrem zahraničí?

2%
98%
hlasovalo: 18882 lidí

O tématu diskutoval již dříve, když uvedl, že diskuze o důchodcovských a studentských slevách na jízdném ukazuje, jak strašlivě myšlenkově zdegenerovala tzv. pravice. 

„Vláda provedla to, že seškrtala některé nesmyslné a zbytečné výdaje a ušetřené peníze převedla na podporu důchodců a rodin se školními a studujícími dětmi. Došlo tím k nějakému omezení svobod? Zvýšil se tím rozpočtový deficit? Ani v nejmenším. Každý normálně smýšlející občan by měl zajásat,“ poznamenal Hampl s tím, že je tu však i jiná skupina lidí. 

„Ta má pocit, že národní prosperita musí být založena na tom, že chudým lidem se daří co nejhůře a zachází se s nimi co nejnespravedlivěji. Takže slyšíme povyk o údajné pohromě, kterou to způsobí. Kdepak, žádnou ekonomickou pohromu to nezpůsobí. Možná to způsobí trauma pár arogantním blbečkům, co odvozují své sebehodnocení od výsměchu těm, kdo jsou na společenském žebříčku o něco níže. Jen houšť takových traumat!“ zmínil.

A vyjádřil se i k dostupnosti bytů v Praze a okolí, jež jsou podle jeho slov pro české pracující nedosažitelné do doby, než bude vydán zákaz prodeje cizincům. „Bohatí Rusové, Číňani, Arabové a další mohou platit víc než kterýkoliv český pracující. A je jich dost, aby na místní lidi nezbylo, ani kdyby se bytová výstavba zdvojnásobila či ztrojnásobila. A to k nim musíme připočíst ještě proud prchajících západoevropanů, který bude sílit. Pokud se nepodaří prosadit zákaz prodeje cizincům, nakonec nezbyde než znovu vytvořit segment státních bytů se vší korupcí, šmelinou, neefektivitou, tisícovkami prázdných bytů a obrovským rizikem, že tam nakonec budou místo českých lidí nastěhováni imigranti. To je nutná cena za volný pohyb lidí, kapitálu a zboží,“ uzavřel Hampl s otázkou, kdy už nám dojde, že na otevřené ekonomice vydělává jen úzká vrstva nejbohatších a různí spekulanti.

Celé příspěvky Petra Hampla:

Někdy se říká, že levicové myšlení je založené na lidské závisti. Ale v poslední době mám pocit, že to mnohem víc platí o pravicovém myšlení.

Třeba diskuze o dotovaném jízdném. Každý z těch pravicových kritiků byl ochoten bez problémů snášet, že se ty peníze vyhazovaly z okna. To je v pořádku. Ale jakmile je s nimi odlehčeno důchodcům a rodinám s dětmi, hned je oheň na střeše. Co je to jiného než obyčejná závist?

---

Obávám se, že diskuze o důchodcovských a studentských slevách na jízdném ukazuje, jak strašlivě myšlenkově zdegenerovala tzv. pravice.

Vláda provedla to, že seškrtala některé nesmyslné a zbytečné výdaje a ušetřené peníze převedla na podporu důchodců a rodin se školními a studujícími dětmi. Došlo tím k nějakému omezení svobod? Zvýšil se tím rozpočtový deficit? Ani v nejmenším. Každý normálně smýšlející občan by měl zajásat.

Jenže je tu skupina lidí, která má pocit, že národní prosperita musí být založena na tom, že chudým lidem se daří co nejhůře a zachází se s nimi co nejnespravedlivěji. Takže slyšíme povyk o údajné pohromě, kterou to způsobí. Kdepak, žádnou ekonomickou pohromu to nezpůsobí. Možná to způsobí trauma pár arogantním blbečkům, co odvozují své sebehodnocení od výsměchu těm, kdo jsou na společenském žebříčku o něco níže. Jen houšť takových traumat!

---

Dostupnost bytů v Praze a okolí pro české pracující je nedosažitelná, dokud nebude vydán zákaz prodeje cizincům. Bohatí Rusové, Číňani, Arabové a další mohou platit víc než kterýkoliv český pracující. A je jich dost, aby na místní lidi nezbylo, ani kdyby se bytová výstavba zdvojnásobila či ztrojnásila. A to k nim musíme připočíst ještě proud prchajících západoevropanů, který bude sílit.

Pokud se nepodaří prosadit zákaz prodeje cizincům, nakonec nezbyde než znovu vytvořit segment státních bytů se vší korupcí, šmelinou, neefektivitou, tisícovkami prázdných bytů a obrovským rizikem, že tam nakonec budou místo českých lidí nastěhováni imigranti. To je nutná cena za volný pohyb lidí, kapitálu a zboží.

Kdy už nám dojde, že na otevřené ekonomice vydělává jen úzká vrstva nejbohatších a různí spekulanti?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…