Vy jste u toho asi byl, posmíval se Mach Zdechovskému. Europoslanci řešili schůzku Sobotky s Macronem

23.08.2017 22:56

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce chránit zaměstnance západní Evropy před nízkými platy zaměstnanců z východní Evropy. Sešel se kvůli tomu s rakouským kancléřem Christianem Kernem, českým premiérem Bohuslavem Sobotkou a slovenským premiérem Robertem Ficem. Podařilo se jim najít dohodu?

Vy jste u toho asi byl, posmíval se Mach Zdechovskému. Europoslanci řešili schůzku Sobotky s Macronem
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Petr Mach (Svobodní) a místopředseda ODS Martin Kupka ve středečních Událostech, komentářích České televize debatovali o požadavku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby zahraniční pracovníci dostávali stejné platy jako Francouzi, pokud hrají nějakou roli ve francouzské ekonomice. Jedenáct zemí EU včetně Česka Macronův požadavek odmítá.

Mach má za to, že Macron si především dělá PR a vylepšuje obraz u vlastních voličů. „Oni chtějí všelijak házet klacky pod nohy našim řidičům a dalším zaměstnancům, protože oni se bojí konkurence, oni si zvykli na vyšší platy a ukazuje se, že se sešel s Merkelovou, že se sešel s Trumpem a že zamířil i do střední Evropy,“ prohlásil Mach.

Zdechovský zastával zcela opačný názor. „Já myslím, že na tom vydělají všichni. Je dobře, když se spolu politici baví. Já za tři roky v europarlamentu nevidím v klíčových věcech soudržnost V4. Polsko si razí vlastní politiku, Maďarsko několikrát zcela otočilo a prosazovalo vlastní politiku,“ připomněl lidovecký politik.

Nevidí proto nic špatného na tom, když totéž udělá český premiér. „Když chcete vyjednat ústupky u kvót, musíte někomu něco nabídnout. Na tiskové konferenci nepadlo o kvótách nic, ale já vám garantuji z toho, co vím, že se u toho stolu o kvótách mluvilo,“ pokračoval Zdechovský.

Mach se mu okamžitě vysmál. „Já se musím smát. Pan Zdechovský u toho jednání nebyl, ale teď nám tady garantuje, co se tam řešilo. On asi u všeho byl,“ rýpl si Mach. Zdůraznil, že čeští politici prostě nemají chtít kvóty na migranty a tady není možné hledat nějaký kompromis.

Trval si také na tom, že EU je pro nás břemenem kvůli regulacím, které tíží naše podnikatele. Ani euro prý není všespásné, což podle Macha každý vidí. „Já věřím, že tu snad není nikdo, kdo by euro chtěl,“ zhodnotil předseda Svobodných.

Kupka dal Machovi znovu za pravdu. Kupka má za to, že být ve tvrdém jádru EU nám neprospěje, protože to znamená více regulací. A pokud Macron nadává na sociální dumping zaměstnanců, v podstatě omezuje volný pohyb osob, což je jeden ze základních pilířů EU. Bude ke škodě celé EU, pokud si bude ničit své vlastní pilíře. Politik ODS by ale na rozdíl od Macha měnil situaci zevnitř EU. Neměli bychom také zapomínat na to, že Francouzi mají vyšší platy, ale mají také vyšší ceny za bydlení a tak podobně.

Zdechovský znovu zastával diametrálně odlišný názor. „Já si myslím, že je dobře být v hlavním proudu. Pokud ty státy mohou mluvit do reformy EU, tak v tu chvíli jsme plnohodnotným členem Evropské unie. Já nechci být občanem země, která stojí na okraji a je přehlasovávána,“ zlobil se lidovec.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Dobrým příkladem může být podle Zdechovského Polsko. Polsko mnohdy dosáhlo lepších podmínek než Česko, protože si dokázalo domluvit nějaký kompromis s Německem a následně ho prosadit spolu s Francií a dalšími zeměmi.

Následně se znovu chopil slova Mach a obul se do Zdechovského. „Já jsem se setkal s voliči, kteří mi říkali: Já jsem tradiční lidovec, ale nechci euro,“ sdělil svému oponentovi v diskusi, čímž mu chtěl ukázat, že platí jeho názor, že nikdo nechce euro.

V jedné věci však hosté našli shodu. Tvrdě zkritizovali premiéra Bohuslava Sobotku, který po jednání s Macronem řekl, že pokud si Macron stěžuje na nízké platy v Česku, měl by si uvědomit, že francouzské firmy platí českým zaměstnancům mnohem menší platy, než dávají zaměstnancům ve Francii.

„Já jsem se tomu smál, mně to přišlo jako takový socialistický poručíme větru dešti,“ udeřil na premiéra Zdechovský s tím, že je přece nesmysl nařídit narovnání platů mezi Českem a Francií. Mach a Kupka to viděli úplně stejně. Sobotka prý tato slova mohl použít snad jako bonmot, který mu dovolil alespoň nějak reagovat na Macronova slova, ale jinak to prý nemohl myslet vážně. Mach divákům připomněl, že plat je vždy věcí dohody mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a stát do toho v podstatě nemá co mluvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…