Vy že jste vítězové komunálních voleb?! Někdejší premiér srazil vládní strany. Nejvíc TOP 09

27.09.2022 19:00

Bývalý premiér Jiří Paroubek souhlasí se slovy prezidenta Miloše Zemana, který prohlásil, že pokud se všichni vyhlašují za jejich vítěze, někdo lže. Zejména vládní strany prý musejí vidět, že ve volbách neuspěly. Ačkoliv totiž Starostové nebo lidovci získali téměř nejvíce hlasů, oproti minulým komunálním volbám výrazně ztratili. „U TOP 09 bych jen s obtížemi hledal něco, co by svědčilo o jejich úspěchu v těchto volbách,“ píše mimo jiné Paroubek.

Vy že jste vítězové komunálních voleb?! Někdejší premiér srazil vládní strany. Nejvíc TOP 09
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

Paroubek ve svém textu zveřejněném na ParlamentníchListech.cz hodnotí vyjádření v zásadě všech stran politického spektra, které mluví o úspěchu ve volbách. Je to podle něj dáno tím, že si každá strana našla něco, co lze za úspěch považovat, a neúspěchy raději zamlčuje. „Určitě lze najít i ve vládním táboře momenty, které mohou svědčit o tom, že vlastně jejich volební výsledek není tak špatný, jak vypadá,“ píše Paroubek.

Například koalice SPOLU uspěla v Praze a Bohuslav Svoboda (ODS) aspiruje na post primátora. „Kandidát koalice SPOLU v Praze MUDr. Svoboda sice neobdržel největší počet preferenčních hlasů na kandidátce této strany, přesto vytrvale avancuje na primátora. Prostě v Praze má ODS pocit, že ona bude rozdávat karty povolebního uspořádání. A já se vcelku nedivím. Nicméně možnosti uspořádání po volbách, respektive složení pražské městské rady, lze uskutečnit i bez koalice SPOLU. Na to by neměla ODS zapomínat,“ varuje Paroubek.

Úspěchu dosáhli v počtu hlasů i lidovci, kteří ale již nezmiňují druhou stranu mince, a to je pokles reálných voličských hlasů. „Lidovci zase tvrdí, oprávněně, že mají největší počet mandátů ze všech politických stran. Měli by ale také dodat, že počet získaných mandátů do zastupitelstev obcí jim oproti předchozím volbám před čtyřmi lety (podobně jako všem vládním stranám), silně poklesl,“ upozorňuje Paroubek.

U TOP 09 prý Paroubek kromě úspěchu Jiřího Pospíšila v cestě do Senátu nic jiného nevidí. „U TOP 09 bych jen s obtížemi hledal něco, co by svědčilo o jejich úspěchu v těchto volbách. Snad jen vysoký počet preferenčních hlasů pro jejich kandidáta v rámci koalice SPOLU v Praze Jiřího Pospíšila, kterého chtěla odstranit z kandidátky (pro údajnou participaci v kauze Dozimetr) samotná předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová,“ pokračuje v analýze Paroubek.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
O úspěchu po kauze Dozimetr hovořilo i hnutí STAN, ačkoliv ztratilo velký počet hlasů i ve svých tradičních baštách. „STAN je rád, že (zatím) přežil politicky kauzu Dozimetr, ale všeho do času. Samozřejmě že dobrá práce celé řady starostů, kteří kandidovali za STAN, vedla občany k tomu, aby je volili opakovaně. Jinak si myslím, že ten hlavní úder kauzy Dozimetr na STAN, pokud si předseda Rakušan naivně myslí, že celá věc skončila, teprve přijde,“ varuje Starosty Paroubek.

Piráti mohou podle Paroubka být spokojeni maximálně s vyrovnáním minulých volebních čísel v Praze, kde jim 18 % stejně stačí jen na třetí místo. „Piráti zaznamenali jediný pozoruhodný úspěch coby vládní strana, a to, že získali téměř 18 % hlasů voličů v Praze. Což je pozoruhodný výkon jejich marketingu a také výmluvnosti primátora Hřiba s ohledem na chabé výsledky činnosti pražské radnice za poslední čtyři roky. Ale Praha není Česko a Česko není Praha. Pražská politika má svá specifika. Ale soudě podle zastoupení v řadě měst se role Pirátské strany poněkud vyčerpala. A je jen otázka času, kdy se vyčerpá i v Praze,“ spekuluje Paroubek.

Za poražené bez žádného úspěchu bývalý premiér za ČSSD označuje levici. „K poraženým voleb patří také levice, a to jak komunisté, tak sociální demokraté, jimž se dramaticky snížily počty mandátů. Má-li být komunální politika líhní pro krajskou a centrální politiku, pak z tohoto hlediska tyto dvě strany přestávají mít budoucnost,“ všímá si Paroubek.

Jako jediné oprávněné vítěze voleb tak lze asi považovat parlamentní opoziční hnutí ANO a SPD. „Naopak, oproti předchozím volbám posílilo hnutí ANO a zejména SPD. Tyto dvě strany – hnutí získaly oproti předchozím volbám vysoké počty mandátů. SPD po předchozích volbách před čtyřmi lety mělo 161 zastupitelů, nyní jich má 492. Hnutí ANO získalo letos 1 748 mandátů v obecních zastupitelstvech, a to je nárůst o 64 mandátů. Ale protože hnutí ANO kandidovalo především ve velkých a větších městech, je vlastně se ziskem 16,6 % ze všech v republice odevzdaných hlasů vítězem voleb (celkem mu bylo odevzdáno 17,8 milionu hlasů),“ vypočítává Paroubek.

Hnutí ANO uspělo i ve volbách do Senátu, když do druhého kola protlačilo osmnáct kandidátů. „Samozřejmě že tito kandidáti mají různou politickou hodnotu, sílu a známost a je otázka, jak obstojí ve druhém kole voleb. Pokud vezmu současnou sílu hnutí ANO zhruba 30 % voličů a budu hledat paralelu u podobně silných stran v minulosti, kterými byla ODS v 90. letech až do roku 2006 včetně a sociální demokracie v letech 2006–2012, reálné by bylo očekávat úspěch hnutí ANO v deseti až dvanácti volebních obvodech,“ předvídá Paroubek, že se změní rozložení sil v horní komoře Parlamentu.

Paroubek si všímá také pozoruhodného úspěchu Jany Nagyové ve volbách proti předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). „Jakkoliv se mi nezdálo moudré nominovat v senátním volebním obvodě v Jihlavě za hnutí ANO spoluobžalovanou A. Babiše Janu Nagyovou proti jednomu z čelných politiků koalice SPOLU, Vystrčilovi, musím říci, že mě její výsledek mile překvapil. Skóre 46 % : 31 % ve prospěch Vystrčila vypadá sice na první pohled pro druhé kolo volby zcela beznadějně pro J. Nagyovou, ale nemusí tomu tak být. Prakticky všichni další kandidáti, kteří neprošli sítem prvního kola, byli protivládně naladěni a stejně tak jejich voliči. Je ovšem otázkou, zda se A. Babišovi podaří aktivizovat voliče dalších neúspěšných kandidátů z prvního kola k podpoře kandidátky hnutí ANO,“ píše Paroubek, že to není zcela vyloučené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…