Vybíráme si v Jordánsku 400 uprchlíků

27.08.2015 9:44

Česko vybírá uprchlické rodiny v Jordánsku. První rodiny s dětmi by k nám měly dorazit již na konci letošního roku, uvedla v ranním vysílání ČT24. Česko předpokládá, že přijme během dvou let zhruba 400 uprchlíků i z autonomní oblasti Kurdistán, některé děti se již v Čechách léčily v rámci programu Medevac. K celé záležitosti promluvil český velvyslanec v Jordánsku Petr Hladík.

Vybíráme si v Jordánsku 400 uprchlíků
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Zeman na návštěvě v Jordánsku.

Hladík především seznámil s tím, co bude zajišťovat přesídlovací centrum, jež vznikne v Ammánu. „Přesídlovací centrum bude zajišťovat výběr potenciálních kandidátů na přesídlení do České republiky,“ uvedl s tím, že je již vybrána skupina 11 syrských dětí s rodinami. Tato skupina se do Česka vydává na základě zkušeností s českými lékaři. 

„Spolupracujeme především s úřadem vysokého komisaře v Jordánsku a nevládními organizacemi. Jakákoliv humanitární pomoc je realizována prostřednictvím těchto organizací,“ doplnil. Posléze podle něj probíhá prověřování zdravotního stavu i vazeb.

„Nemůžeme si dovolit, aby k nám do České republiky byl přesídlován někdo, kdo by z bezpečnostního hlediska představoval riziko,“ řekl s tím, že si musíme být jisti tím, že ten, kdo je vybrán do převozu do Česka, je v pořádku.

Podle Hladíka by bylo stoprocentně lepší, pokud by se pomáhalo přímo na daném území. Syřané, kteří uprchli do Jordánska, by se rádi dle velvyslance vrátili do své domoviny, kde však být z bezpečnostních důvodů nemohou. Zároveň ocenil program českých univerzit, kteří dají stipendia syrským studentům. „Pokud tady absolvují studium a naučí se česky, dáme jim možnost vrátit se do Sýrie a pomoci zemi,“ uzavřel s tím, že Arabové mají velký talent na jazyky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…