Výbor Oni byli první připomněl památku občanů odvlečených do SSSR

11.05.2015 15:47

Členové výboru Oni byli první a platformy Bez komunistů.cz připomněli dnes na Olšanských hřbitovech památku československých občanů, kteří byli před 70 lety při osvobození republiky odvlečeni ruskou tajnou policií do Sovětského svazu. Smuteční věnce položili k pamětní desce Petr Marek, předseda platformy Bez komunistů.cz. a Marta Bystrovová, vdova po zesnulém Vladimíru Bystrovovi, zakládajícím členovi výboru Oni byli první.

Výbor Oni byli první připomněl památku občanů odvlečených do SSSR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

"Letos je toto téma aktuálnější než kdy jindy," řekl ČTK Marek. "Když ruský prezident (Vladimir) Putin prohlásil, že rozpad SSSR byla největší geopolitická katastrofa 20. století. Tady můžeme na konkrétních příbězích lidí vidět, jak je dobře, že je tomuto režimu konec," dodal.

Podle Marka byli v roce 1945 zatýkáni příslušníci sovětských národů, kteří utekli do Československa už za první republiky. Byli to především Rusové, Ukrajinci a Bělorusové. V roce 1945 už měli Československé občanství. Většina z nich se domů nevrátila, pravděpodobně skončili v sibiřských lágrech. "Z několika tisíc se jich vrátily jen desítky," řekl Marek.

Věnce účastníci položili ke zdi pravoslavné kaple na Olšanských hřbitovech, kde pamětní deska připomíná oběti sovětských represí. Výbor Oni byli první vznikl v roce 1993. Usiluje o připomenutí likvidace bývalých ruských a ukrajinských antibolševických emigrantů v Československu. Díky práci výboru se oběti sovětských represí a jejich příbuzní dočkali v roce 1995 omluvy a v roce 2002 odškodnění od českého státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…