Výborný vysvětlil, jak si dnešní lidovci představují rodinu. Není to model z 19. století...

05.04.2019 21:50

Nový předseda lidovců Marek Výborný se rozhovořil pro Deník.cz. Podle jeho slov rozhodně to „být konzervativní“ neznamená návrat do pravěku.

Výborný vysvětlil, jak si dnešní lidovci představují rodinu. Není to model z 19. století...
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

V rozhovoru mimo jiné také hovoří o rodině. Podle něj je základní hodnotou i stavebním prvkem státu. „Když vedeme debatu o rodině, jde nám především o její stabilitu, a tu podle nás tvoří táta, máma, děti, babička a děda. Nemám tím vůbec na mysli tradiční rodinu z minulých století. Ta se logicky vyvíjí, především proto, že sociální status ženy v 19. století byl úplně jiný než dnes,“ zmínil Výborný s tím, že k tomu se samozřejmě strana nechce vracet.

Strana chce nejrůznějšími opatřeními podpořit například vícečetné rodiny.

Původní text ZDE.

„Chceme navázat sociální odvody na počet vychovávaných dětí. Tento systém promítneme do novely zákona, podle níž by rodiče čtyř a více dětí žádné peníze na sociální pojištění neodváděli. Nejde ale jen o peníze. Chceme také přirozeně lidsky ocenit rodiny a vytvořit mámám a tátům prostor na to, aby na sebe a děti měli čas,“ zmínil Výborný. A zároveň zkritizoval vládu za debatu kolem rodičovského příspěvku, kdy zásadně nesouhlasí s tím, že by se to týkalo jen rodičů dětí narozených po 1. lednu 2020. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…