Výbuch mostu u Krymu: Český plukovník chválí, Putin slibuje odplatu

17.07.2023 22:53

ZAHRANIČNÍ MONITORING Ruský prezident Vladimir Putin po útoku vodních dronů na Kerčský most a jeho následném vážném poškození oznámil, že přijde odplata.

Výbuch mostu u Krymu: Český plukovník chválí, Putin slibuje odplatu
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Provoz na silničním a železničním Kerčském mostě spojujícím Rusko a Krymský poloostrov byl v pondělí brzy ráno zastaven kvůli „mimořádné situaci“, uvedl Ruskem podporovaný šéf krymské správy Sergej Aksjonov.

Satelitní snímky ukazují, že Kerčský most byl vážně poškozen. Situace je horší, než se původně odhadovalo, obě části silnice jsou stále mimo provoz. Pruhy ve směru na Kerč jsou zcela zničené, ukazují videa z místa a satelitní snímky společnosti Maxar, na které odkázal server Echo24.cz.

O rozsahu poškození mostu informoval ruského prezidenta Vladimira Putina ruský vicepremiér Marat Chusnullin. Automobilová doprava po obou silničních částech mostu bude podle něj zřejmě obnovena k 1. listopadu. Železniční trať byla poškozena jen minimálně.

Tisková agentura RBC-Ukrajina uvedla, že na mostě byly slyšet výbuchy, přičemž ruští vojenští blogeři informovali o dvou úderech. Most je klíčovou zásobovací trasou pro ruské síly na Ukrajině, napsal Reuters. Kyjev k situaci nevydal žádné oficiální vyjádření.

Útok ocenil plukovník Ivo Zelinka, nedávný mluvčí generálního štábu české armády. Význam akce je podle něj třeba hodnotit dohromady s ukrajinskou ofenzivou.

 

 

 

 

„Na teroristický útok na Krymském mostě bude Rusko reagovat. Ministerstvo obrany připravuje příslušné návrhy. To, co se stalo, byl další teroristický útok kyjevského režimu, který neměl z vojenského hlediska žádnou logiku,“ řekl Putin.

V říjnu byl most poškozen silným výbuchem, přičemž ruští představitelé uvedli, že explozi způsobil nákladní automobil, který vybuchl při přejezdu mostu a zabil tři lidi.

Prezident Vladimir Putin označil říjnový výbuch za „teroristický útok“ zorganizovaný ukrajinskými bezpečnostními službami a následně nařídil vlnu odvetných úderů na ukrajinská města včetně hlavního města Kyjeva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se po několika měsících pouze nepřímo přihlásil k odpovědnosti své země za útok a most označil za jeden z „úspěchů“ své armády v roce 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pán plikovník Zelinka by měl jít bojovat na Ukrajinu a ne se vytahovat tady moudrostmi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 18.07.2023 8:02:06

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…