Výbušné varování od EMA: Časté posilující dávky proti covidu oslabí imunitu!

13.01.2022 18:02

Evropská léková agentura (EMA) varovala, že dlouhodobé aplikování posilovacích dávek v krátkém čase může oslabovat imunitní systém. Nejlepší variantou prý je sezónní aplikování v zimním období jako v případě chřipky.

Výbušné varování od EMA: Časté posilující dávky proti covidu oslabí imunitu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

„Posilující dávka se dá uskutečnit jednou, možná dvakrát, ale rozhodně bychom na ni neměli chodit opakovaně. Musíme se zamyslet nad tím, jak se dostat z pandemického prostředí do endemického,“ uvedl šéf vakcinační strategie EMA Marco Cavaleri podle informací serveru Novinky.cz.

Evropská léková agentura vydala varování v době, kdy se některé evropské státy rozhodují o podávání druhé posilovací dávky, tedy celkově čtvrté dávky v rozmezí roku a půl. Druhou posilovací dávku pro občany nad 60 let již mezitím spustil třeba Izrael.

EMA místo dalších dávek vakcíny upřednostňuje léky jako paxlovid nebo remdesivir, které jsou účinné i proti omikronu. Výrobci vakcín mezitím pracují na vakcíně přímo proti omikronu, ta ale nejspíše přijde na trh až v dubnu, kdy už vlna omikronu může být v populaci na ústupu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…