Vybydlená demokracie. Lidem už došlo, že jsou politikům úplně ukradení, všiml si Jaroslav Bašta

16.10.2016 12:31

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta zhodnotil krajské a senátní volby, a to dost drsně. „U nás v České republice se nám za posledního čtvrt století podařilo vybydlet samotné principy parlamentní demokracie,“ napsal v komentáři pro server První zprávy.cz člen poražené sociální demokracie. Čeští voliči už údajně pochopili, že jsou politikům úplně ukradení.

Vybydlená demokracie. Lidem už došlo, že jsou politikům úplně ukradení, všiml si Jaroslav Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Podle sociálního demokrata Bašty jsme s naší demokracií došli už tak daleko, že u nás sice fungují politické strany, ale mnohdy fungují v podstatě nezávisle na svých voličích a dokonce i na svých členech. V nadsázce by tedy bylo možné říct, že si jen hrajeme na zastupitelskou demokracii. „U nás v České republice se nám za posledního čtvrt století podařilo vybydlet samotné principy parlamentní demokracie,“ shrnuje lakonicky sociální demokrat.

Stačí se podívat na volební programy. Bašta se domnívá, že všechny slibují totéž a jediné, co odlišuje předvolební billboardy, jsou tváře stranických lídrů. Současná situace autora znepokojuje o to víc, že prakticky totožnou situaci už jednou zažil, a to na Ukrajině, kde všechno skončilo dnešní válkou.

Celý text najdete zde.

„Tam voličům už nic nepředstírali, politici se ani nenamáhali jít do voleb pod názvem nějakého politického subjektu. Prostě své uskupení nazvali jménem nejznámějšího z nich, který často vystupoval v televizi, a politická strana se nazývala Blok toho a toho, aby voličům bylo jasné, že svými hlasy rozhodují o tom, která parta kumpánů je bude příští čtyři roky okrádat. Nu, skončilo to Majdanem a válkou...,“ připomíná varovně bývalý český velvyslanec v této zemi.

Čeští voliči už podle Bašty pochopili, že jsou politikům ukradení, a k volbám nijak nespěchají. Vidí totiž, že mnohem zásadnější je povolební vyjednávání lídrů, kde se to vždycky nějak politicky upeče

„Povolební vyjednávání však jasně ukazuje, že politika je byznys a vlastně vůbec nezáleží na tom, jak ta či jiná partaj ve volbách dopadla. Důležité je, aby překročila těch 5 %. Pouštět do politiky někoho, kdo nezná nepsaná pravidla a nepatří mezi osvědčené partnery, je nanejvýš riskantní. A vůle voličů a mandát, který ve volbách dávají, je profesionálním politikům putna. Naopak, povolební vyjednávání je výborná příležitost, jak té voličské verbeži ukázat, kdo tady rozhoduje. Občané to rozhodně nejsou,“ domnívá se autor.

Z tohoto neblahého stavu slovy Jaroslava Bašty existují v podstatě jen dvě cesty. Voliči buď povolají ke správě státu nové strany, nově vystaví svou demokracii, nebo začnou naslouchat všehoschopným radikálům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…