Vychovávat občany, radí Zdechovský. To je prý nejlepší cesta proti exekucím

03.10.2022 16:59 | Komentář

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) tvrdí, že problém rostoucího počtu lidí, kteří se vlivem nepříznivé situace ocitli v exekuci se má řešit zejména zvýšením finanční gramotnosti občanů, aby k exekucím vůbec nedocházelo. Lidé prý musejí být při půjčkách obezřetnější.

Vychovávat občany, radí Zdechovský. To je prý nejlepší cesta proti exekucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Zdechovský na svém profilu v ParlamentníchListech.cz odpovídal na dotaz ohledně rostoucího počtu lidí v exekucích. Ty jsou podle europoslance velkým společenským problémem, které ale například řeší tzv. milostivé léto. „Exekuce představují v naší společnosti opravdu problém, protože se týká nezanedbatelné části. Pro zmírnění dopadů exekucí už byla spuštěná akce milostivé léto, která má alespoň některým lidem pomoci,“ uvedl Zdechovský.

Ještě důležitější je ale podle něj prevence, zejména zvýšení finanční gramotnosti lidí. „Důležitá je ale prevence vzniku takových situací – nezbytné jsou zde jednak obezřetnost, ale také znalost základů finanční gramotnosti,“ dodal Zdechovský, že za problémy lidí vlastně může i jejich finanční negramotnost.

Podobně Zdechovský přemýšlí i v otázce chudých regionů, které mají v současnosti obrovské problémy s energetickou krizí a rostoucími cenami. Podle Zdechovského není cestou, aby chudší regiony dostaly v současnosti větší finanční podporu, jak navrhuje jeden ze čtenářů, ale aby se chudší regiony povýšily k ekonomické úrovni Prahy.

„Praha je na tom bezesporu výrazně ekonomicky lépe, než je celý zbytek republiky. I v Praze ale žijí lidé, kteří jsou ekonomicky slabší. Není tedy pravda, že by nikdo v Praze bídu nepoznal. Spíše než nějaké dělení výše cen na základě životní úrovně regionu vidím jako lepší řešení snahu o to, aby se pozvedla úroveň ve zbývajících regionech a snížily se rozdíly mezi Prahou a zbytkem republiky,“ popsal své řešení europoslanec, aniž by dále osvětlil, jak si takové řešení představuje.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

U energetiky zůstal i další čtenář, kterého zajímalo, proč mají lidé šetřit energií kvůli nedostatku plynu a elektřiny, ačkoliv EU nadále prosazuje elektromobilitu „v rámci podvodného Green Dealu.“ Zdechovský souhlasí, že by se elektromobilita neměla nařizovat shora. „Sám se stavím kriticky k tomu, aby se elektromobilita nařizovala shora, protože rozvoj techniky má být daný i jeho ekonomickou výhodností. Nevidím ale důvod, proč by se měly prodej a výroba aut na elektrický pohon zakazovat,“ uvedl Zdechovský.

Europoslanec poté reagoval na výtky čtenáře, že politici nerozumějí obyčejným lidem, protože nikdy nezažili pořádnou manuální práci. „S manuální prací mám velmi bohatou zkušenost – už od 15 let jsem chodil pracovat na brigádách a svoji zkušenost s různými řemesly jsem zdokumentoval např. ve své sérii videí s názvem Dobrá práce,“ pochlubil se europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…