Vyděšený Ivan Gabal: Odchod z EU je mnohem blíže, než si všichni myslí. Platili bychom stovky miliard

03.11.2017 15:45

Vystoupení Česka z Evropské unie by mělo podle sociologa a bývalého poslance KDU-ČSL Ivana Gabala katastrofální následky. „Museli bychom vracet stovky miliard korun,“ varuje exposlanec. Andrej Babiš podle něj samozřejmě z Unie vystupovat nechce, stačí však, aby slíbil Tomiovi Okamurovi referendum jako odměnu za podporu vlády, a situace se mu může vymknout z rukou podobně, jako se to stalo britskému premiérovi Davidu Cameronovi.

Vyděšený Ivan Gabal: Odchod z EU je mnohem blíže, než si všichni myslí. Platili bychom stovky miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

V rozhovoru pro web Aktuálně.cz se Gabal zamýšlí nad tím, kam se vlastně Česko po volbách dostalo. Podle jeho slov naprosto převážila negativita celé politické debaty. „Míra negativní kampaně proti tomu, čemu se říká tradiční strany, vedla k tomu, že je prakticky nemožné sestavit koalici. Je vysoce pravděpodobné, že většinová vláda nevznikne,“ řekl Gabal a dodal, že pokud se nakonec Babiš opře o Okamuru, může to mít katastrofální důsledky pro celou zemi.

Gabal také poukázal na to, že se pak může jednoduše dostat do takzvané Cameronovy pasti. „To znamená, že Andrej Babiš může Okamurovi výměnou za podporu slíbit referendum o vystoupení z Evropské unie. A i když Babiš sám samozřejmě vystoupení z Unie nechce, další vývoj už nebude mít úplně v rukou,“ miní Gabal a dodává, že Cameron také nechtěl vystupovat z EU. Jen udělal závazek směrem k frakci uvnitř konzervativní strany, aby si zajistil podporu, a důsledkem byl brexit, který nechtěl.

Hlavní, co prý Andreje Babiše zajímá, je moc; a aby se k ní dostal, bude potřebovat partnera. „Samozřejmě se nabízí KSČM a Okamura s příslušnými riziky,“ upřesňuje Gabal.

Podle Gabala jsme se dostali do situace, kdy kopeme do toho, co je hlavním zdrojem naší prosperity, bezpečnosti a stability, a to je Evropská unie. „I přesto, že tu jsou strany, které jsou jednoznačně proevropské, například ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, tak nedokázaly zorganizovat politickou scénu kolem sebe tak, aby vznikl silný proevropský proud,“ říká Gabal.

Že je kritika Unie oprávněná především kvůli zjevnému selhání v otázce migrace, si Gabal nemyslí. „Migrační vlna je de facto vyřešená. Situace se dostává pod kontrolu, řeší se stabilizace Středomoří a Afriky. My to v Česku stále vnímáme, jako by byl rok 2015, ale vždyť je rok 2017. Je vidět, jak se česká politika nedokáže zorientovat v Evropě,“ dodal sociolog a bývalý poslanec KDU-ČSL.

Gabal je přesvědčen i o tom, že pro Unii jsme důležití. „V současné době v rámci zhruba půl miliardy lidí v EU hrajeme významnou roli. Jsme osmý nejsilnější hospodářský partner Německa. Rusko je až na 13. místě,“ míní Gabal a dodává, že jsme velmi významná součást evropského trhu a ekonomiky.

Vystoupeni z Evropské unie by prý mohlo mít katastrofální následky. Nejen z hlediska ekonomického, ale i hlediska odchodu profilových institucí. Gabal odhaduje, že bychom vraceli přes tisíc miliard korun. „Jsme čistý příjemce dotací, ostatní členské země, Francie, Německo a tak dále, do nás investovaly peníze, a pokud bychom se rozhodli odejít, tak samozřejmě udělají to, co s Brity. Řeknou, chceme ty peníze zpátky,“ varuje Gabal.

Pokud bychom si chtěli udržet alespoň elementární vztahy, a ne si zcela zabouchnout hranice na západ, tak bychom se podle Gabala museli dohodnout. „Kdybychom odešli z EU nadivoko, z čeho bychom se živili? Chceme na ten trh? Tak přece musíme respektovat podmínky. Osmdesát procent našeho exportu jde do EU. Unie nevstoupila do Česka, my jsme vstoupili do Unie,“ uzavřel Gabal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…