Vydírání? Pozor na energetickou firmu

17.07.2018 11:52

Jak jsme vás již informovali, v České republice se opět aktivuje nechvalně proslulá firma SARN Energy, která má za sebou i snahu o vydírání slovenského státu. Pokusili jsme se zmapovat její stopu v České republice.

Vydírání? Pozor na energetickou firmu
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

SARN se prezentuje jako poradenská firma, která má údajné styky s americkou administrativou a díky svým kontaktům dokáže v USA otevřít dveře politikům a podnikatelům.

Pravda je ale taková, že místo lobbingu a efektivního zastupování zůstane jen u slibů.

Výsledek je totiž obvykle úplně jiný, než zastoupená firma očekává. Ta nakonec kvůli nedodržení dohodnutých podmínek spolupráci ukončí. Pak ale přichází rozčarování. SARN použije svoji obvyklou léčku – tuzemskou společnost žaluje o náhradu škody. Vzhledem k americkému sídlu SARN se pak jedná řádově o miliony dolarů!

Své by o tom mohli vyprávět zhrzení čeští podnikatelé, z nichž někteří se dosud s firmou soudí. Ačkoli představitelé SARN Energy ztratili důvěryhodnost zejména po kauze s podvodně získanými akciemi Transpetrolu, kdy se pokusili vydírat i slovenský stát, dál se snaží nalákat v České republice další důvěřivce.

Zástupcem SARN v České republice je Tomáš Klíma, bývalý ředitel odboru elektroenergetiky Ministerstva průmyslu a obchodu. Tento muž zároveň figuroval jako předseda představenstva ve společnosti ENERGOTRADE, a. s., která skončila v insolvenci a věřitelům zůstala dlužna 2,6 miliardy korun.

Jedním ze společníků SARN je podnikatel česko-arménského původu Armen Agasarjan (aka Armen Agas). Ten v minulosti obcházel české politiky a podnikatele a snažil se proniknout jménem SARN Energy do tuzemských podnikatelsko-politických struktur. Je známo, že se mu podařilo dostat až do blízkosti předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a k bývalému ministru vnitra Milanu Chovancovi.

S Agasarjanovými byl podle našich zjištění spojen přes firmu Škoda Export Limited i Karel Urbář, jednatel několika firem,v současné době také v insolvenci.

Společnost Škoda Export Limited se sídlem v Gibraltaru uzavřela v roce 2007 se společností MERO ČR, která je jediným přepravcem ropy do České republiky, smlouvu o zajištění potřebných hlasů ke koupi 49procentního podílu akcií společnosti Transpetrol, která zajišťuje přepravu ropy na Slovensku. Smlouvu tehdy posvětilo i Ministerstvo financí.

MERO mělo ve třech splátkách zaplatit necelé dva miliony Kč. Podobně jako SARN, tak i Škoda Export Limited více slibovala, než plnila. MERO tedy pro neplnění smlouvy zaplatilo společnosti pouhou třetinu a projekt upadl do záhuby.

Z již dříve zjištěných skutečností vyplývá, že firma SARN a její společníci v různorodých firmách jsou spíše agenti s teplou vodou než vlci z Wall Street, kteří by dokázali cokoli zařídit.

Nikdo by proto neměl podléhat mylně vyvolanému dojmu, že aktivity SARN jakkoli souvisejí s vládou USA.

Jediné, co lze od SARN očekávat, je vyděračská žaloba o náhradu škody. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…