Vyhodit Lipovskou, ještě dneska. Bartošek marně žádal, aby poslanci místo nových radních ČT hlasovali o té současné

25.05.2021 16:56

Místopředseda a šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek bude navrhovat odvolání Hany Lipovské z Rady České televize. Lipovská podle něj svým jednáním neustále zpochybňuje svoji nestrannost a nezávislost a také porušuje pravidlo působení ve prospěch zájmových skupin. Bartošek také navrhne odložení volby nových radních.

Vyhodit Lipovskou, ještě dneska. Bartošek marně žádal, aby poslanci místo nových radních ČT hlasovali o té současné
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

Lipovská je v dlouhodobém sporu s ředitelem ČT Petrem Dvořákem, v dubnu dokonce přišla na jednání rady s ochrankou, protože se údajně bála o život, o který jí měl usilovat právě Dvořák. Přestože Lipovská později tyto domněnky dementovala, Dvořák na ni podal trestní oznámení. Situace eskalovala poté, kdy Lipovská uvedla, že je Dvořák ve střetu zájmů kvůli podílu ve školicí firmě Gopas. Toto podezření ale dozorčí komise Rady ČT nepotvrdila.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Podle Bartoška je to naopak Lipovská, kdo je ve střetu zájmů kvůli svému členství v Institutu svobody a demokracie Jany Bobošíkové. Lipovská podle Bartoška působí ve prospěch tohoto spolku a systematicky se dopouští jednání, kterým zpochybňuje svoji nezávislost nebo nestrannost. „Jsem přesvědčen, že toto jsou důvody, které mám podložené i právním posudkem, které by měly vést k tomu, že ji Poslanecká sněmovna z pozice členky Rady ČT odvolá,“ řekl poslanec podle serveru Echo24.cz.

Ten zároveň navrhuje odložení volby nových členů rady, dokud v případu Lipovská Sněmovna nerozhodne. Poslanci mají o nových čtyřech členech rozhodovat ve středu. „Je to poměrně zásadní, protože Poslanecká sněmovna tím, jakým způsobem se zachová, tak se bude jednat o precedentní posouzení, které nám ujasní, jak nadále budeme na kandidáty do Rady ČT nahlížet, a to jak na jejich chování na půdě Rady ČT, tak i mimo ni,“ dodal Bartošek.

Hana Lipovská nakonec odvolána nebyla, Bartoškovi se nepodařilo přesvědčit poslance, aby se o jeho návrhu vůbec hlasovalo. Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala vyjádřil na mikrofon názor, že Bartoškovi jde jen o obstrukci, aby nemohla proběhnout volba čtveřice nových radních. Tu se část poslanců ve spolupráci například se senátorem Davidem Smoljakem snaží zablokovat již od chvíle, kdy byla oznámena dvanáctka finalistů, vybraných Volebním výborem Poslanecké sněmovny.

Někteří odpůrci televizní radní si na to konto ulevili na síti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…