Vyhrocená show Soukupa: Nesnášíme Kalouska! křičeli lidé. Řev a konflikt Okamury se Šlechtovou

18.10.2017 8:40

Lidé nadávali Miroslavu Kalouskovi, zatímco ten se pár metrů od nich usmíval a mával jim. I tuto scénu přinesl úterní předvolební speciál pořadu Duel Jaromíra Soukupa na TV Barrandov. Kromě toho tam Miroslav Kalousek strašil Ukrajinou, vytočená Karla Šlechtová řekla vedle ní sedícímu Tomiu Okamurovi, že jeho strana je fašistická, a odehrály se mnohé další zajímavé momenty.

Vyhrocená show Soukupa: Nesnášíme Kalouska! křičeli lidé. Řev a konflikt Okamury se Šlechtovou
Foto: TV Barrandov
Popisek: Duel Jaromíra Soukupa Speciál

V úterním speciálním předvolebním Duelu Jaromíra Soukupa na TV Barrandov byli hosty místopředseda ČSSD Lubomír  Zaorálek, předseda ODS Petr Fiala, předseda pirátů Ivan Bartoš, místopředseda KSČM Jiří Dolejš, místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, předseda SPD Tomio Okamura, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO 2011), předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda ODS Petr Fiala. Mluvilo se například o volebních porgramech nebo o dopadu negativních kampaní.
 
„V reklamě platí jedno pravidlo, že negativní reklama nefunguje. Tím se ale neřídily strany ČSSD a TOP 09 v kampani ‚antibabiš‘,“ zaznělo mimo jiné v debatě. Na to reagoval Zaorálek s tím, že o žádný program „antibabiš“ mu nešlo.
 

Anketa

Který moderátor (či která moderátorka) je nejlepší?

hlasovalo: 10846 lidí
„Vadí mi, co konrétní človek dělá. To, že strana ANO má v porgramu, že pracovní agentury mají zrychlit přijímání zahraničních pracovníků do republiky. Dokonce máme ze zemí představujících bezpečnostní riziko vozit lidi, které organizuje mafie. Vadí mi, když slyším, jakým způsobem finanční úřad likviduje firmy, tohle je zneužití státu a trestná činnost. Nejde mi o osobu, ale o politiku, kterou Babiš dělá,“ zdůraznil Zaorálek. Podle něj by se také měly řešit nízké mzdy lidí, kteří vydělávají kolem patnácti tisíc, a právě na nich stát finančně roste.
 
Navázal na něj předseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že jim vadí, když někdo zneužívá moci a utahuje šrouby lidského soukromí a svobody. „Pokud tohle vše zosobňuje Babiš, tak to není program antibabiš, ale program pro demokracii a pro právní stát,“ upřesnil Kalousek. Obecně odmítá, že by TOP 09 vedla negativní kampaň. „Není to program antibabiš, ale program pro demokracii a lidská práva. TOP 09 je jediná pravicová proevropská strana,“ řekl Kalousek o programu TOP 09. A přidal varování, že alternativou tohoto programu je periferie EU a hrozba, že skončíme jako Ukrajina.
 
Na to reagovala ministryně Karla Šlechtová a upozornila ministra Zaorálka, že program antibabiš se nemusi vyplatit. Jde podle ní vždy o to, co děláme pro naše občany. „My se snažíme vést pozitivní kampaň a opravdu nám na prvním místě jde o občany; všichni by se měli zamyslet, zda jsou jejich sliby realizovatelné. Kampaně antibabiš mají všichni lidé už jistě plné zuby,“ dodala Šlechtová s tím, že dopad negativní kampaně se ukáže až ve volbách.

Šlechtová také připomněla, že úspěchy politiků se neodvíjejí od toho, co říkají před volbami, ale od toho, co dělají po nich. „Všichni z nás budou říkat, jak jim jde o zvyšování mezd a že se chtějí postarat o matky samoživitelky, ale ne každý to dokáže splnit,“ zdůraznila.

Jediná strana bez negativni kampaně na konkurenty jsou prý Piráti. Podle jejich předsedy Ivana Bartoše se totiž nejlépe propaguje produkt, který je dobrý, ale to neznamená, že se nebojí kritizovat, když je potřeba. „My adresujeme témata, která lidi zajimají. Z negativních kampaní jsou Piráti unavení, je důležité zvítězit poctivě. Jsme na prvním místě v zaměření programu proti korupci, to nám u jiných stran chybí,“ řekl Bartoš.
 
Předseda ODS Petr Fiala se s překvapením vrátil k výroku Lubomíra Zaorálka, že lidé mají nízké mzdy. Podle Fialy na tuto skutečnost upozornila ODS jako první a vládní koalice s tím nic nedělala. „Ve svém programu prý ODS lidem nabízí to, co je zajímá, tedy to, že nemají odpovídající plat. Chceme také něco udělat s byrokracií. Chceme také zemi silnou v rámci EU,“ obrátil se Fiala do kamery. 
 
Debata zástupců ODS a ČSSD o nízkých mzdách se ovšem zvrhla, když do ní vstoupil Tomio Okamura a připomněl, jak všichni hlasovali o zvyšování platů politikům. „Sami sobě jste zvýšili platy, když se důchodcům dostává málo peněz!“ rozčílil se.
 
Lidovec Bartošek si však taková slova nenechal líbit a osopil se, že je velmi zvláštní, když tu politiky moralizuje někdo, kdo vytuneloval vlastní stranu. Okamurovi došla trpělivost a vychrlil na lidovce: „Vy děláte vlastizrádnou politiku, jste kolaborantská strana! Kolaborovali jste 40 let s komunisty.“ A v ráži dodal, že dnes lidovci pro změnu kolaborují s Bruselem a v přijímání migrantů. Uznal ale, že to není jejich specifikum, tuto kolaboraci prý dnes vidíme u všech stran.
 
Následovala celkem hlasitá vřava ve studiu, kterou rozetnula Karla Šlechtová, která Okamurovi vmetla, že nic jiného než ty migranty nemá. „Vy jste si na tom založil vaši fašistickou stranu,“ udeřila na závěr.

Samopaly v ulicích...

Uprostřed pořadu moderátor Jaromír Soukup vzal mikrofon a prošel skleněnými dveřmi studia mezi občany,  kteří jeho debaty tradičně sledují. Zajímalo jej mimo jiné, koho z politiků mají občané rádi nejméně. „Kalousek,“ ozvalo se sborem do nastaveného mikrofonu s výčtem věcí, které bývalý ministr financí a dnes předseda TOP 09 prý napáchal. Kalousek se ve studiu křikem občanů dobře bavil a zdravil rozhořčené diváky máváním.
 
Dalším tématem se stali běženci. V Rakousku se Svobodní a lidovci zaměřili na téma uprchlické krize a vyhráli s nimi volby, moderátor Jaromír Soukup ale položil politikům otázku, zda to bude fungovat u nás, když tu žádní uprchlíci nejsou. Mířil zejména na Tomia Okamuru, který před migrací varuje nejvíce a na billboardy si píše heslo „Stop islámu“.
 
„My chceme zlepšit atmosféru v České republice. Tady je zvykem problém řešit, až když přijde, ale my se chceme na tento problém připravit, než přijde, protože eskaluje,“ připomněl Okamura. Nemyslí si to prý očividně jen on, ale i bezpečnostní složky, čehož důkazem jsou betonové hradby u náměstí a policisté a vojáci se samopaly v ulicích. „Doufám, že voliči budou chtít bezpečnou republiku,“ věří Okamura. 
 
Vzruch poté vyvolal zástupce KDU-ČSL Jan Bartošek, který připomínal význam exprezidenta Václava Havla. Podle lidovce je třeba připomínat si autority, které stát posunuly dopředu. Pak z toho plynule přešel k doporučení voličům, aby volili lidovce, protože právě oni prý nejvíce drží slovo. Pomohl si statistikou, ze které vyplynulo, že KDU-ČSL z plných osmdesáti procent splnila, co slíbila. A co slibuje nyní? „Lidem nabízíme bydlení, které si budou ekonomicky moct dovolit, nechcem dělat z lidí sociální případy jen proto, že mají nižší přijem a nemají na vyšší nájem. Nám se podařilo zvýšit mzdy, a přesto státní rozpočet nezkončil v minusu,“ připomněl priority KDU-ČSL Bartošek. 
 
Na závěr došlo i na aktuálně žhavé téma těžby lithia. Toto téma dostala do veřejného prostoru KSČM, proto se k němu nejvehementněji vyjadřoval právě její zástupce, kterým byl v debatě místopředseda Jiří Dolejš. Ukazuje se prý jednoznačně, že to je průšvih a přiznávají ho i sami ministři. „My jsme se dočkali toho, že vláda se nemůže dohodnout na tom, který z ministrů za co může, jestli za lithium může ministerstvo obchodu, nebo ministerstvo pro životní protředí,“ připomněl.
 
To přivedlo Dolejše k myšlence, že toto přehazování odpovědnosti mezi sebou je typickým znakem celého působení současné vlády. Připomněl například hádku, zda za nesplněný slib sociálního bydlení může ministryně práce, nebo ministryně pro místní rozvoj, a také, proč nebyly splněny sliby, jako je zákon o obecném referendu.
 
A na závěr se Jiří Dolejš vrátil k úvodní kritice „negativní kampaně“, která je prý vedena proti Andreji Babišovi. „Není negativní kampaň, když řeknu, co je špatně a co bychom udělali jinak. Jestli chce někdo zvyšovat platy tím, že zruší odvody a daně, tak by stát takovou dietu nemusel přežít,“ řekl místopředseda KSČM.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…