Vykládali mi, že plyn je komerční komodita a nakoupí se vždycky. Kuba hovořil a Takáč se mračil

03.05.2022 21:21 | On-line

Válečným uprchlíkům z Ukrajiny se musí začít pomáhat jinak, podle toho, kolik je kde míst ve školách, co zvládne zdravotnictví a kde je pro ně dostatek volných pracovních míst, říká jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) s tím, že běžencům se nesmí nadržovat. To vše je podle něj úkol vlády. Moderátor Daniel Takáč namítal, že samosprávy by si mohly udělat samy přehled o uprchlících. Kuba jej poučil, jaké jsou pravomoci krajů. Kromě toho také okomentoval možné odstřihnutí od dodávek ruského plynu.

Vykládali mi, že plyn je komerční komodita a nakoupí se vždycky. Kuba hovořil a Takáč se mračil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin kuba

Provoz asistenčních center vypadá podle Kuby s postupem času úplně jinak, příliv uprchlíků se významně zpomalil a někteří se vracejí do své domoviny: „Už tam denně neprocházejí tisíce lidí. Dokonce si v této chvíli troufám říct, že už dochází k tomu, že se někteří lidé na Ukrajinu vracejí zpět. To pak bude určovat, o kolik lidí bude nutné se postarat v té složitější fázi, tzn. zapojení do života,“ řekl hejtman Kuba úvodem.

Má informace, kolik uprchlíků chce v Česku zůstat? „To právě nemáme, to je to, po čem já volám. Co bude klíčové, jsou kapacity školských zařízení, máme pouze léto, abychom se na to připravili,“ upozornil, že čas je v tomto smyslu značně omezený.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Je proto nutné na sebe položit více vrstev mapy, abychom v každém území viděli, co se tam děje. „Apelujeme tedy na to, aby ta základní spodní vrstva mapy jasně ukázala, jací uprchlíci zůstanou, a upřesnila, kteří to jsou,“ doplnil předseda Asociace krajů s tím, že již o tom s vládou vedou diskuse.

Moderátor Daniel Takáč se zajímal, proč si každý hejtman jednoduše nenechá zjistit, jak to u něj v kraji vypadá. Hejtman argumentoval, že „to v první chvíli nešlo“. „V první chvíli budiž, ale teď jsme na začátku května. Takže vláda to nezjišťuje a ani vy si to nezjišťujete,“ konstatoval moderátor, že v tomto časovém úseku mohly mít kraje více informací.

Hejtman Kuba se pousmál a reagoval slovy: „Pak je asi dobré, abychom si upřesnili, co může udělat kraj jako správní celek. Vy použijete větu ‚aby si každý hejtman nechal zjistit‘, ale kraj se musí řídit právními předpisy, tohle je práce vlády,“ hájil Kuba kraje.

„Vláda musí nyní říct, pokud tu někdo chce zůstávat a chce dostat další sociální dávku, musí se dojít nahlásit, kam určí vláda, tam uvést, u koho bydlí, a uvést, zda tu bude zůstávat. A pokud bude mít i dítě, tak jej na daném území přihlásit i do školy. To musí vše vláda, na to hejtman nemá právní nástroj,“ upřesnil Kuba, že dokud tak vláda neučiní, bez toho onu základní mapu stěží získají.

„My nyní vládu motivujeme, aby přišla s nějakým nařízením, které by lidi motivovalo se přihlašovat, musí být svázáno s nějakou podporou. Jistě to lidi bude motivovat, pokud tu chtějí zůstat,“ shrnul jihočeský hejtman.

Velmi ocenil solidaritu české společnosti s ukrajinskými uprchlíky. „Češi si zaslouží pochválit za to, jak dokázali v první chvíli přijmout a pomoct strašnému počtu lidí, kteří sem nešli za lepším, ale báli se o svůj život,“ pokračoval Kuba.

Jedním dechem ale dodal, že solidarita má své meze a běženci se musejí už postavit na vlastní nohy. „Nelze na druhou stranu říct, že se o tyto lidi budeme další tři roky starat a je nám jedno, jestli chodí do práce, nebo ne. Nabízíme jim, aby byli v omezeném množství – Česká republika není nafukovací – součástí naší společnosti, a spolu s tím musejí přijmout veškerá práva a povinnosti občanů České republiky,“ dodal hejtman.

„Říkáme ministrovi, aby přišel s úpravou legislativy, a to tak, aby dokázali zmapovat, kde ti lidé jsou. Doufám, že to udělá, slíbil nám to,“ sdělil s tím, že pak bude jasnější, jak to bude s kapacitami škol, školek a nemocnic.

V samém závěru pořadu byl Kuba dotazován na odpojení Evropy od ruského plynu. „Když jsme stokrát říkali, že nesmíme být závislí na plynu a musíme mít více jaderné energetiky, říkali mi příznivci plynu, že je to komerční komodita a vždy se nakoupí. Ukazuje se, že to tak není. V době války jsou suroviny bytostně důležité.

Najednou se tedy ukazuje, že může nastat situace, že budete muset topit vším, co máte, abyste dokázali přežít. Na tento pohled nebyly Česká republika ani Evropa zvyklé a svět si na to bude muset navyknout. Je to něco, v čem nás mír a blahobyt trochu uspaly,“ uzavřel jihočeský hejtman Martin Kuba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…