Vykradl Bakala OKD? Věc se prý sune kupředu

03.01.2019 7:47

Policie dál řeší kauzu firmy OKD. Snaží se zjistit, zda miliardář Zdeněk Bakala společnost, kterou definitivně ovládl v roce 2004, nevytuneloval. Otázkou je, zda a případně kdy kvůli tomu padne nějaké obvinění, nebo bude případ odložen. Kriminalisté totiž prodloužili lhůtu na prověřování.

Vykradl Bakala OKD? Věc se prý sune kupředu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

„Ve věci OKD probíhá prověřování, a to analýza obsahu přijatého znaleckého posudku a dosud opatřeného spisového materiálu. Současně ještě očekáváme doručení dalších listin vyžádaných v mezidobí. Lhůta prověřování byla aktuálně prodloužena do 20. února 2019,“ potvrdil LN na konci loňského roku dozorový žalobce Alexandr Dadam.

Podnět k vyšetřování dodal slovenský finančník Pavol Krúpa ze společnosti Arca Capital vyznamenaný prezidentem Zemanem, když v kauze OKD podal trestní oznámení. Psal se rok 2016. Od té doby kriminalisté věc prověřují. Krúpa má za to, že k tunelování společnosti mohlo dojít skrze bankovní úvěry, které si OKD vzala v roce 2006, ač je vůbec nepotřebovala. Půjčila si 20 miliard korun.

Anketa

Měly by Spojené státy stáhnout svá vojska ze Sýrie?

93%
7%
hlasovalo: 7077 lidí

„V souvislosti s těmito úvěry musely rovněž OKD platit své mateřské společnosti NWR poplatky v řádech desítek milionů korun ročně za poskytnutí záruky za tyto úvěry. Po čerpání výše uvedených úvěrů bylo pouze v letech 2006 až 2007 vyplaceno na dividendách přes 30 miliard korun,“ napsala Arca Capital žalobcům na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Společnosti OKD vznikla podle Krúpy škoda přes půl miliardy korun i tím, že tyto úvěry byly přefinancovány. Jenže zjistit, zda je to pravda a zda byla společnost tímto způsobem skutečně ničena zabírá čas. Vyšetřovatelé ze zabývají dlouhým časovým úsekem let 2006 až 2014, takže prověřit vše podstatné opravdu trvá. Je třeba ověřit výpovědi svědků, pročíst znalecké posudky a tak podobně.

Není přitom bez zajímavosti, že přesuny peněz od OKD k mateřské NWR řeší i švýcarští vyšetřovatelé. V září 2017 o tom informoval pořad Reportéři ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…