Vymalováno. Konec, píše zkušený analytik o tradiční české politické scéně. Důvody: Zeman a Babiš

22.03.2017 14:38

Nad politickým spojenectvím Andreje Babiše a Miloše Zemana se na serveru E15.cz zamýšlí komentátor Bohumil Pečinka.

Vymalováno. Konec, píše zkušený analytik o tradiční české politické scéně. Důvody: Zeman a Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Počátky této nové „vládnoucí koalice“ sahají podle Pečinky do léta 2015, kdy v Evropě kulminoval příliv uprchlíků. Tehdy začal propad TOP 09, která jen slovně kopírovala politiku Angely Merkelové. Naopak Zeman a s malým zpožděním i Babiš dostali do rukou téma, které je spolehlivě napojilo na hlavní voličský proud v zemi.

To byl pevný základ jejich pozdější politické spolupráce. O důvod víc, že premiér Sobotka nebyl schopen se srozumitelně vyjádřit a vyvolával dojem člověka, který drží v rukou vládní kormidlo a točí jim podle toho, s kým se naposledy sejde, píše Pečinka.

Celý text je ZDE

Pakt Zeman–Babiš je podle něj především láskou z rozumu. Zájem Miloše Zemana byl jasný – sjednotit voličské skupiny ČSSD a ANO a vytvořit si tím pohodlnou většinu pro znovuzvolení. Jako protihodnotu nabídl, že Babiše situačně podpoří, a hlavně jej jako hlava státu nenechá v povolební době vyšachovat menšími stranami, jak se stalo v některých regionech po krajských volbách.

Jejich spojenectví se podle Pečinky poprvé otřáslo v základech v létě 2016. Andrej Babiš svým typickým invazivním způsobem začal útočit na ministra vnitra Chovance, v jehož kompetenci byla rekonstrukce části policejního sboru. Babiš zde měl své spojence a začal vyhrožovat pádem vlády a předčasnými volbami. To bylo v rozporu se Zemanovým záměrem uspořádat prezidentské a sněmovní volby v co nejkratším rozestupu.

Babiše proto nepodpořil a dal podnět k vytvoření vyšetřovací komise, jejíž výsledky se nakonec obrátily proti Babišovi. Předseda ANO byl Zemanovým postojem otřesen, což dával veřejně najevo v některých svých médiích, která následně přinesla na prvních stránkách několik až bulvárních článků na téma slabosti prezidenta Zemana, podotýká Pečinka.

Závěrem přiznává, že vztah Zemana s Babišem „sice přišel o pel“, ale dlouhodobější zájmy je nakonec opět spojily. Na konci vývoje jejich vztahu je prozatím čtvrteční Babišovo prohlášení, že prezident Zeman mu v otázce financování dluhopisů a auditu jeho financí důvěřuje. Ti dva se potřebují, uzavírá své zamyšlení Bohumil Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…