Vymalováno, končíme? Drtivá zpráva pro EU z Velké Británie

11.06.2016 12:10

Z toho bruselské politiky možná přepadne nevolnost. Exkluzivní průzkum pro britský deník Independent ukázal, že si odchod Velké Británie z EU přeje 55 procent dotázaných, zatímco setrvání ostrovního království v tomto nadnárodním společenství preferuje jen 45 procent respondentů.

Vymalováno, končíme? Drtivá zpráva pro EU z Velké Británie
Foto: pixabay.com
Popisek: vlajka Velké Británie

V exkluzivním průzkumu se k otázce tzv. Brexitu vyjadřovalo na 2 000 lidí, přičemž 55 procent lidí by odchod Velké Británie z EU uvítalo. Je to o čtyři procentní body víc než v dubnu, kdy deník zveřejnil obdobný průzkum. Setrvání Spojeného království v EU by přivítalo 45 procent lidí, což je o čtyři procentní body méně než v dubnu. The Independent zveřejňuje tyto průzkumy už rok a není bez zajímavosti, že první průzkum vypadal přesně obráceně. Před rokem bylo setrvání v EU nakloněno 55 procent lidí, zatímco odchod Velké Británie požadovalo 45 procent občanů.

Konečný výsledek by mohla výrazně ovlivnit volební účast. Průzkumy totiž také naznačují, že stoupenci odchodu z EU jsou odhodláni dorazit k volebním urnám, zatímco stoupenci setrvání v EU častěji váhají. Až 78 procent stoupenců Brexitu říká, že rozhodně půjde volit. Na stejnou otázku shodně odpovídá jen 66 procent lidí, kteří si přejí, aby Velká Británie zůstala součástí EU.

Celý text najdete zde.

Lidé jsou si vědomi toho, že odchod z EU s sebou ponese ekonomická rizika, ale považují za důležitější, že se podaří omezit proud imigrantů do Velké Británie. Mezi migranty přitom nepočítají jen Syřany, ale i Čechy a Slováky.  

Stojí za pozornost, že počet stoupenců odchodu z EU roste s věkem. Zatímco ve skupině 18 až 24 let žádá až 70 procent lidí, aby Británie zůstala součástí EU, občané starší pětapadesáti let si v 64 procentech přejí odchod Británie z EU. Starší lidé jsou navíc odhodláni jít volit. Deklaruje to až 80 procent z nich. U nejmladších voličů tutéž ochotu vyjadřuje jen 56 procent. 

Nejvíc příznivců setrvání v EU najdeme ve Skotsku – až 60 procent, v Londýně je to jen 44 procent. Zvláštní je, že mezi obyvateli hlavního města panuje vůbec nejmenší ochota dorazit k volbám z celého království. Pevné rozhodnutí jít volit deklarovalo jen 66 procent lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…