Výmluvy, jak za všechno může Babiš... Expremiér otevřeně popsal, jak to bylo s plynovodem z Polska

08.05.2022 11:20

Kdyby Petr Fiala (ODS) a politici pětikoalice vynakládali do efektivního vládnutí tolik energie jako na výmluvy, za co všechno může Babiš, tak by hnutí ANO nikdy nemělo šanci, píše bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) na svém facebooku. Odráží kritiku, že jeho vláda prý nechala usnout projekt strategického plynovodu, který by zmenšil závislost ČR na ruském plynu. Připomíná, že s nákupem a distribucí plynu je teď vláda nečinná, i v tom, jak od vysokých cen energii alespoň trochu ulevit českým občanům.

Výmluvy, jak za všechno může Babiš... Expremiér otevřeně popsal, jak to bylo s plynovodem z Polska
Foto: FCB
Popisek: Andrej Babiš kritizuje Petra Fialu

„Když už nevíš kudy kam, sveď to na Babiše. Tímto pravidlem se politici pětikoalice řídili v opozici (dopady pandemie, Bečva, inflace) a s železnou pravidelností ho používají i ve vládě. Naposledy tuto univerzální výmluvu použil premiér Fiala, aby odvrátil pozornost od toho, že proti vysokým cenám zemního plynu nehodlá jeho vláda lidem jakkoli pomoci,“ píše úvodem šéf opozičního hnutí ANO.

„Vše odstartoval jistý zhrzený expremiér, který si v tom správném listě postěžoval, že prý Babiš zarazil v roce 2017 plynovod, díky kterému měl přes Polsko do ČR proudit zkapalněný plyn,“ zmiňuje rozhovor expremiéra Bohuslava Sobotky pro Seznam Zprávy, v němž Babišovu vládu nařknul, že se „vykašlala“ na plynovod z Polska.

Pravda je podle Babišových slov ale někde úplně jinde a nevyznívá prý vůbec dobře pro tradiční politiky, plynovod podle něj ztroskotal na nezájmu Polska. „I když Česko v EU výstavbu plynovodu z Baltu do Slezska podpořilo a pomohlo na ni sehnat evropské peníze, celý projekt zkrachoval kvůli nezájmu Varšavy už v roce 2016 a pak ještě jednou, a proto jej v roce 2019 Evropská komise vyřadila ze seznamu prioritních infrastrukturních staveb. Polsku by se totiž výstavba v té době ekonomicky nevyplatila, protože o třikrát dražší zkapalněný plyn nebyl zájem. Na postoji Poláků a na ceně LNG se nezměnilo nic, ani když jsem byl premiér,“ vysvětluje.

„Dnes tedy obviňovat Babiše z toho, že kvůli němu zkrachovala výstavba plynovodu, je výrazem mimořádné politické zoufalosti. Ale tonoucí se stébla chytá…“ poznamenává Babiš.

Hlavního viníka za současný stav je podle něj třeba především hledat v kupónové privatizaci 90. let v režii ODS. Byly to prý tradiční strany včetně ČSSD, které dopustily, aby náš stát ztratil kontrolu nad klíčovou infrastrukturou. Z této infrastruktury náš stát, na rozdíl od Maďarska, Slovenska, Polska či Rakouska, nevlastní už skoro nic – ani vodovody a kanalizace, ani plynárny a zásobníky, ani rafinerie a teplárny, a i když je ČEZ firma majoritně vlastněná státem, významná část akcií je v soukromých rukou.

„ODS a ČSSD levně rozprodaly skoro všechno, co nebylo přibité k zemi, včetně bank a půdy. Rok co rok z bohatství, které tu v Česku vyprodukujeme, odchází do zahraničí 250 až 280 miliard korun na dividendách. To je skutečný účet za vládnutí ODS a dalších tradičních stran,“ zdůrazňuje Babiš.

Pokud jde o zemní plyn, ztratil stát jakoukoli kontrolu nad touto komoditou v roce 2002, kdy Česko prodalo Transgas. „To jde samozřejmě na vrub ČSSD. Výsledkem je, že nákup, distribuci a prodej plynu v ČR mají pod palcem hlavně německé a maďarské společnosti, jejichž jedinou motivací není dobro našich občanů, ale co nejvyšší zisk,“ podotýká.

„Je třeba si přiznat krutou pravdu. I kdyby se vláda stavěla na hlavu, tak s nákupem a distribucí plynu nic nezmůže, pokud ovšem nechce odkupem těchto aktiv zpět do rukou státu naši zemi zadlužit o další stovky miliard,“ konstatuje expremiér.

Jediná cesta, jak lidem aspoň trochu ulevit od astronomických částek za energie, je podle Babiše dočasně snížit DPH na 0 % a zrušit poplatek za obnovitelné zdroje, jak navrhuje hnutí ANO. „Peníze stát má, za čtyři měsíce vybrala vláda meziročně na daních a odvodech 47 miliard navíc a kvůli inflaci na DPH vybere další desítky miliard,“ vyčísluje.

„Kdyby pan Fiala a politici pětikoalice vynakládali do efektivního vládnutí tolik energie jako na výmluvy, za co všechno může Babiš, tak by hnutí ANO nikdy nemělo šanci. Ale jak říkal Werich, hloupost se fackováním nedá vyléčit. Tak nezbývá než čekat, až zase bude líp,“ uzavírá Andrej Babiš.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…