Vymýtání ďábla a Orlík Daniela Landy: Dva názory ministra Hermana, které nesmíte minout

21.05.2015 17:31

Včerejším hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Hovořil hlavně na téma o někdejším kontroverzním zpěvákovi skupiny Orlík Danielu Landovi, který měl zpívat hymnu na oslavách 700. výročí od narození Karla IV. Ministr se mimo to vyjádřil i k dotazu čtenáře ParlamentníchListů.cz, co si myslí o exorcismu.

Vymýtání ďábla a Orlík Daniela Landy: Dva názory ministra Hermana, které nesmíte minout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Ministr Herman v ČRo uvedl, že to byl nápad hlavně zpěváka Daniela Landy, aby byla utvořena hymna v rámci oslav. Prý s tím přišel v momentě, když s ním měl schůzku a hovořil o připravovaných oslavách 700. výročí od narození Karla IV.

Herman podotkl, že zatím ještě nedošlo k žádné závazné dohodě mezi hlavním městem a zpěvákem Landou. Prý je vše ve stadiu úvah mezi ním a Landou. Ministr kultury zmínil, že je rád, že se mohou dnes studenti veřejně projevovat a sdílet názory. V době, kdy byl on sám studentem, to prý dělat nemohl, jelikož by ho ihned vyšetřovala StB.

Landovo působení v kontroverzní skupině Orlík hájí Herman s tím, že tím prý vyjadřoval nespokojenost s komunisty a svou účast ve skupině „chápal jako protest proti komunistickému režimu“.

Podle Hermana je ještě dostatek času na to, zda se rozhodnout spíše pro výběrové řízení vypsané hlavním městem. On sám je pro angažmá Daniela Landy v rámci připravovaných oslav. 

S exorcismem nemám žádné zkušenosti

Následně se ministr kultury přesunul k počítači a v pozdních večerních hodinách odpověděl na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz, který se označil jako Coco-Carmen a ptal se křesťanskodemokratického politika, co si myslí o exorcismu.

"Termín exorcismus pochází z řeckého slovesa exorkizein, což znamená vymítat. Jedná se o obřad, kterým je zlý duch ve jménu Boha vyzýván, aby opustil nějakou osobu, zvíře nebo místo. K jeho provádění je dnes v katolické církvi nutné pověření biskupa, jenž je uděluje pouze knězi, který je vzdělaný, rozvážný a bezúhonný. Já osobně jsem se s tímto obřadem nikdy nesetkal a nemám s ním žádné zkušenosti," reagoval Herman, který se nenechal typem otázky rozhodit.

  • Celá odpověď ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…