Výprask Jana Schneidera: EU po nás chce migrační solidaritu, aniž by se její nejmocnější členové ptali, zda rozbít Libyi, destabilizovat Sýrii, zvát migranty...

03.07.2017 9:16

Spolupracovník Lidových novin, analytik a bezpečnostní expert Jan Schneider se rozepsal ve své polemice o migrační krizi. Zároveň se také rozepsal o řízení státu jako firmy, což chce šéf hnutí ANO Andrej Babiš, a odporují tomu někteří politici a publicisté.

Výprask Jana Schneidera: EU po nás chce migrační solidaritu, aniž by se její nejmocnější členové ptali, zda rozbít Libyi, destabilizovat Sýrii, zvát migranty...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik Jan Schneider

„Stát se nesmí řídit jako firma, odporují někteří politici a publicisté Babišovi, jehož firmy vzkvétají. Řídit stát jako firmu přitom u normálních lidí znamená starat se jak o její prosperitu, tak i o bezpečnost. To znamená neparcelovat stát na partajní latifundie, ale řídit jej jako celek,“ zmiňuje Schneider. 

Následně se zamyslel nad tím, je-li z tohoto pohledu vůbec nějaká souvislost mezi státními výdaji na obranu a bezpečnost na jedné straně a zkvalitněním obrany a zajištěním bezpečnosti na straně druhé. Důležité také je, jak je konstruovaná a nakolik je efektivní.

„EU po nás chce migrační solidaritu, aniž by se však kdy koho její nejmocnější členové ptali, než se utrhli z řetězu, zda rozbít Libyi a destabilizovat Sýrii. Neradili se s ostatními, zda je rozumné rozrazit dveře pro migrační vlnu a ještě migranty zvát. Ani se neradili s ostatními, jak tyto chyby napravit. Ale nyní se dožadují pomoci řešit spoušť, co nadělali,“ konstatuje Schneider. 

K zajištění obrany a bezpečnosti je podle Schneidera třeba přistoupit věcně a komplexně. „Nejprve vypracovat analýzu, co nám hrozí, jaká jsou rizika, co proti tomu můžeme dělat, na co z toho máme a co budeme muset přežít a jak to vše dlouhodobě zařídit. Návrh opatření musí být směrován prioritně na příčiny, poté na jev samotný a pak na jeho následky,“ dodal v souvislosti s požadavkem NATO, aby byla vynakládána na zbrojení dvě procenta HDP. Podle něj totiž nelze celá dvě procenta alokovat bezmyšlenkovitě a neodpovědně do zbrojní výroby, ale je třeba určitou část mnohem perspektivněji a efektivněji směrovat do zdrojových oblastí migrace. 

„Katastrofální důsledky dosavadní politiky jsou tak zjevné, že dokonce docházejí i některým politikům. Někteří z nich začínají mluvit o Marshallově plánu pro Afriku. Tím by byla šance zmírnit migrační tlaky. Druhým krokem by byla stabilizace přechodových států. Třetím krokem pak zvýšení ochrany evropských hranic a nakonec kultivace přijetí uprchlíků, kteří vždy nějací budou,“ dodal Schneider. 

Cílem by pak podle něj mělo být nastavit celý systém tak, aby do maximální možné míry zamezil tomu největšímu nebezpečí, které by mohlo společnost fatálně vysílit, totiž manipulaci se strachem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…