Vyrábí alkohol načerno. A tvrdí: Jsou v tom obrovské peníze, jedou v tom i celníci

09.09.2012 19:48

Novinářka Sabina Slonková v rámci své reportáže o pančování alkoholu v Čechách vyzpovídala jednoho z „obchodníků“, který kšeftuje s alkoholem na černém trhu.

Vyrábí alkohol načerno. A tvrdí: Jsou v tom obrovské peníze, jedou v tom i celníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Barmanka

Poté, co na Havířkovsku zemřeli tři lidé po požití nekvalitního alkoholu a další jsou ohroženi na životě, server Aktuálně.cz přinesl rozhovor s mužem, který vyrábí tvrdý alkohol z denaturovaného lidu. Stačí prý přidat savo, nebo chlornan sodný (ten je levnější), a líh se může použít pro nelegální výrobu jakéhokoliv tvrdého alkoholu.

On sám by si prý žádného panáka v hospodě nedal. Podle něho až padesát procent alkoholu na trhu je paděláno.

Metaxu nikdo neuměl, teď už ano

"Kdysi jsem pil metaxu, protože tu nikdo neuměl. Ale už to taky neplatí. Jediné, co se načerno nevyrábí, jsou takové ty sladké likéry se smetanou, je tam nízký obsah alkoholu a celkově se to nevyplácí," sdělil muž Slonkové.

Podle něj za masivní výrobou alkoholu načerno stojí vysoké daně, jak spotřební na alkohol, tak i DPH. „Jedině snížení daní, DPH a spotřebky. Čím vyšší daně, tím vyšší úniky. Když jsou daně vysoké, vyplatí se nám to. Kdyby se snížily, riziko už by za to nestálo. A pak by zabralo, kdyby měl člověk pořád za zády celníka. Což je utopie. Při způsobu, jaký funguje teď, stát postihuje jen ty chudáky, co si vypálí pár litrů slivovice a prodají to svým známým. Na ty dosáhne, výš výjimečně,“ posmívá se státu v odpovědi na to, jak omezit černý trh.

Celnící v tom jedou také

V tomto byznysu se točí tolik peněz, že není problém kohokoliv uplatit. „.A vím o řadě celníků, co odešli ze služeb státu a teď se do kšeftu sami zapojili,“ uvedl muž.

Většinu pančovaného alkoholu podle něj odebírají Vietnamci do tržnic a večerek. Není totiž  problém na černém trhu koupit kolky ani originální lahve. A pak hospodští.

Podle odborníka z VŠCHT se však v denaturovaném lihu očištěném o bitrex rozloží pouze hořká činidla a škodlivé látky, které mohou vážně poškodit játra a ledviny, v lihu zůstávají.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…