Vyrábíme mentální mrzáky, kteří neobstojí v životě, vzkázal drsně Petr Hampl studentům

07.05.2015 11:02

Nejmenování tří profesorů, které ve středu ohlásil prezident republiky Miloš Zeman, vyvolalo vlnu kritiky ze strany akademiků i politiků. A přidali se i studenti, kteří se proti prezidentovi ohradili. Není to mimochodem jediný studentský protest, který se v současnosti odehrává.

Vyrábíme mentální mrzáky, kteří neobstojí v životě, vzkázal drsně Petr Hampl studentům
Foto: David Hora
Popisek: Sociolog Petr Hampl na besedě v Českých Budějovicích

Prezident odmítl jmenovat profesory Jiřího Fajta, Jana Eichlera a Ivana Ošťádala. Vysvětlil to pochybnostmi o jejich morální integritě. Na to zareagovali rektoři českých univerzit bojkotem jmenovacího ceremoniálu, který následně ministr školství Marcel Chládek raději zrušil.

Po kritice z řad akademické i politické obce se přidali i studenti. Zvláštní stanovisko ke kauze schválila Studentská komora Rady vysokých škol. Předsednictvo komory vydalo tiskové prohlášení, podle kterého je odmítnutí podpisu nepřijatelným zásahem do principu akademických svobod. Právě autonomie vysokých škol na státní správě je podle nich důvodem kvality českého vysokého školství.

Studenti zmiňují i vystoupení svého předsedy na slyšení v Senátu v loňském roce, kde odmítl omezování akademických svobod a porušování pravidel, která v akademickém světě fungují. „Všem členům akademické obce musí být zaručena akademická práva a svobody. Pokud by došlo však k ohrožení byť jen jednoho z těchto pravidel, tak dochází k narušení základních akademických práv a svobod,“ uvedl předseda studentské komory Hynek Roubík.

Vedle tohoto „velkého“ protestu se ve studentském prostředí odehrává v posledních dnech ještě jeden protest. Studenti oboru Etnologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ve středu a ve čtvrtek stávkují za odvolání ředitele Ústavu etnologie, který jejich obor zajišťuje. Během těchto dvou dnů chtějí debatovat, konat přednášky, promítat filmy, hrát divadlo a demonstrativně přenocovat v budově filozofické fakulty.

Vedoucí ústavu Marek Jakoubek musel protestům čelit již před svým loňským nástupem, když jej někteří odmítali kvůli jeho názoru, že Romové nejsou samostatným etnikem. Nyní mu vytýkají „nevhodné personální změny a další diskutabilní kroky“. Studenti vytýkají řediteli, že jeho ústav opustilo pět pedagogů, a to i kvůli osobním antipatiím. Protest proti němu předváděli i při studentském majálesu minulý týden, kde pořádali průvod s rakví a pohřbívali etnologii.

Na jejich protest a obecně na jednání studentů zareagoval pravicový sociolog Petr Hampl, který je častým kritikem uzavřenosti akademického světa a intelektuálů vůbec. Nyní se jejich dramaticky ohlašovanému protestu na Facebooku vysmál: „Je vidět, že to vláda podcenila a že udělala chybu, když nenasadila armádu. Přežije to vůbec Česká republika?“

Vážněji pak dodal, že zcela chápe, že se daňovým poplatníkům nepozdává, že mají „takovou bandu“ financovat. Problém je ale podle něj zásadnější. „Až ti mladí lidé po 10 letech života v takovém prostředí vejdou do normálního světa, budou v něm vůbec schopni žít? Není to způsob výroby mentálních mrzáků?“ přemítá Hampl.

Facebook Petra Hampla:

Stávka studentů etnologie na pražské filosofické fakultě vstoupila do drsnější fáze. Jestli děkanka neustoupí, studenti přestanou chodit na přednášky o domorodcích v souostroví Západní Samoa. Je vidět, že to vláda podcenila a že udělala chybu, když nenasadila armádu. Přežije to vůbec Česká republika?

Ale vážněji. Chápu, že daňoví poplatníci se vztekají, že takovou bandu financují. Ale nejde jen o peníze. Až ti mladí lidé po 10 letech života v takovém prostředí vejdou do normálního světa, budou v něm vůbec schopni žít? Není to způsob výroby mentálních mrzáků?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…