Vyřazení uchazeči o Hrad se obrátí na Nejvyšší správní soud

26.11.2012 18:30

Kandidáti vyřazení ministerstvem vnitra z účasti v prezidentské volbě se obrátí na Nejvyšší správní soud (NSS). Vadí jim metodika použitá k výpočtu neplatných podpisů pod peticemi i nesrovnalosti v kontrole podpisů. Úmysl obrátit se na NSS dnes oznámil senátor Tomio Okamura a potvrdil ekonom Vladimír Dlouhý. Na soud se zřejmě obrátí i předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.

Vyřazení uchazeči o Hrad se obrátí na Nejvyšší správní soud
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

NSS dnes dostal první stížnost, podal ji vyřazený kandidát Jiří Kesner. Podle ministra vnitra Jana Kubiceho použil úřad pro výpočet platných hlasů dopředu avizovaný způsob. Reagoval tak na kritiku neúspěšných kandidátů a některých právníků, podle kterých neměl úřad chybná data sčítat, ale zprůměrovat. K přípravě přímé volby přistoupilo vnitro zodpovědně, uvedl. Teď je podle něho na Nejvyšším správním soudu, aby rozhodl, zda se přiklání ke zvolenému výkladu zákona, nebo zda preferuje výklad jiný.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podněty související s registrací prezidentských kandidátů lze k NSS podat do středy. Soud musí rozhodnout do 13. prosince. První kolo přímé volby prezidenta se má podle plánu uskutečnit v pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013. Funkční období současného prezidenta Václava Klause končí 7. března 2013.

Vnitro v pátek nepustilo Dlouhého, Bobošíkovou a Okamuru do prezidentské volby. Podle ministerstva měli příliš mnoho chybných údajů na nominačních peticích, které tak snížily počet podpisů pod předepsanou hranici 50.000. Kesner nesplnil podmínku účasti ve volbě hned v počátku, když pod petici nasbíral jen 54 podpisů.

NSS bude muset řešit spor odmítnutých kandidátů s ministerstvem vnitra o způsob výpočtu neplatných hlasů. Stěžují si na to, že je ministerstvo vypočítalo chybně, když z petice vyřadilo součet procentuálních podílů neplatných hlasů, které odhalilo ve dvou kontrolách. Mělo prý tyto podíly zprůměrovat. Okamura i Dlouhý poukazují i na chyby při ověřování konkrétních podpisů v peticích.

Bobošíková dnes požádala vnitro, aby opravilo způsob počítání podpisů. Ministerstvo ale prý zpětně přepočítávat hlasy nemůže. Šéfka Suverenity se tedy asi také obrátí na NSS.

Podpisy ministerstvo prezidentským kandidátům vyřazovalo kvůli tomu, že šlo buď o duplicitní údaje, případně signatáře nenalezlo v evidenci obyvatel. Škrtalo také ty, kteří ještě nedosáhli plnoletosti nebo neměli české občanství. Řada neplatných jmen patřila zemřelým voličům.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Podle dokumentů zveřejněných na webu Senátu a Sněmovny o změnu nebo vyjasnění sporného sčítání neplatných hlasů na peticích pro prezidentské kandidáty při projednávání normy nikdo v Parlamentu neusiloval.

Zákon ve schválené podobě počítá s tím, že ministerstvo prověří správnost údajů na dvou kontrolních vzorcích 8500 signatářů. Pokud by v obou vzorcích zjistilo chybná data alespoň u tří procent podepsaných občanů, "odečte od celkového počtu občanů podepsaných na petici počet občanů, který procentuálně odpovídá chybovosti v obou kontrolních vzorcích", jak opakovaně ze zákona při jeho projednávání citoval bez dalších podrobností Kubice. V důvodové zprávě je ke způsobu kontroly uvedeno, že "například bude-li chybovost v obou kontrolních vzorcích takto zjištěná celkem deset procent, odečítá se deset procent občanů podepsaných na peticí".

O stížnostech vyřazených kandidátů bude u NSS rozhodovat týž senát, který v roce 2010 rozpustil Dělnickou stranu. Sedmičlenný tým má na starosti návrhy na rozpuštění či pozastavení činnosti politických stran a veškeré volební stížnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…