Vyřeším uprchlickou krizi. Úplně bez problémů, řekl v TV miliardář, který se s tím nemaže. Stojí za to vidět

14.02.2017 15:31

Když se Američané pokoušeli stabilizovat bezpečnostní situaci v Afghánistánu a Iráku, povolali na pomoc také bezpečnostní kontraktory, zjednodušeně řečeno žoldnéře, kteří měli zajistit bezpečnost konkrétních osob či objektů v regionu. Kontraktoři společnosti Blackwater si však získali kontroverzní pověst. Zakladatel této organizace Erik Prince nabídl Evropě řešení migrační krize.

Vyřeším uprchlickou krizi. Úplně bez problémů, řekl v TV miliardář, který se s tím nemaže. Stojí za to vidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Bývalý spolumajitel společnosti Blackwater Erik Prince předestřel v rozhovoru pro americkou CNN svou představu možného řešení migrační krize. Video s jeho projevem koluje po internetu. Jeho plány uveřejnil také deník Financial Times. Počítá se v nich s tím, že uprchlíky mířící do EU budou v podstatě na každém kroku doprovázet kontraktoři.

„Způsob, jakým se EU snaží zastavit uprchlickou krizi, zahrnuje vyzvedávání uprchlíků z moře, jakmile se ocitnou ve vodě,“ začal zvolna Prince s popisem situace, kdy uprchlíci často zaplatí své poslední peníze za to, aby mohli zasednout na velmi vratké lodě či čluny a přeplout přes Středozemní moře do bezpečí. „Ti lidé zaplatili spoustu peněz za to, aby unikli z pekla. Dostanou se do Libye a odtud na moře, kde už EU zajistí, aby byla jejich cesta o něco bezpečnější,“ doplnil Prince.

Helikoptéra zvládne uprchlíky zastavit

Skutečné řešení uprchlické krize však podle jeho názoru spočívá v něčem jiném. „Odpovědí je zastavit uprchlickou krizi na jižní hranici Libye,“ zdůraznil. Má za to, že bude třeba vybudovat výcvikové tábory, kde se Libyjci budou učit, jak efektivně střežit hranice. „To zajistí kontraktoři nebo jiný vnější element. Ti by byli páteří celého systému, na kterém vyroste tělo libyjské pohraniční policie,“ uvedl jasně Prince.

„Zajistí komunikační, vedoucí, zpravodajskou, lékařskou a logistickou podporu této jednotce. Ti lidé pak zastaví uprchlíky,“ je přesvědčen zakladatel agentury Blackwater. Běženci se podle jeho názoru nepohybují jen po svých. Libye je velká země a s uprchlíky po ní křižují vozidla, která lze monitorovat ze vzduchu a zasahovat proti nim. „Helikoptéra je zvládne zastavit. Zastavit a zadržet,“ soudí Prince. Zadržení uprchlíci budou podle jeho představ umístěni do některých z uprchlických táborů na jihu země. Z těchto táborů budou migranti odesíláni tam, odkud přišli. „Každopádně nedostanou lístek do Evropy. Takhle zastavíte uprchlickou krizi,“ zdůraznil host CNN.

V tuto chvíli dělá EU jen to, že činí tu nejsmrtelnější část cesty pro uprchlíky snesitelnější. Jenže to podle Princeho situaci nevyřeší. Libye potřebuje profesionály, kteří vytrénují místní jednotky schopné chránit vlastní hranice. „V tuto chvíli v Libyi panuje absolutní chaos,“ připomíná bezpečnostní expert, který v minulost sloužil v ozbrojených silách.

„Nemyslím, že by evropské země chtěly udělat cokoli, aby tuto uprchlickou vlnu zastavily,“ prohlásil ve vysílání Prince. V Libyi přitom nenastane klid jen tak sám od sebe, pro to je třeba něco udělat.

Spojené státy utratily biliony dolarů a k čemu, ptá se Prince

Nakonec Prince zkritizoval dosavadní bezpečnostní politiku Spojených států. „Od 11. září 2001 USA utratily za obranu devět bilionů dolarů. A po světě je víc míst v plamenech, než bylo kdy dřív. Myslím, že Pentagon ukázal, jak se vede válka tím vůbec nejdražším možným způsobem. Já jako daňový poplatník bych očekával, že nová administrativa převezme odpovědnost a řekne – budeme to dělat levněji, lépe a rychleji. Nechme soukromý sektor soutěžit a považujme toto měřítko za zásadní,“ uzavřel své vystoupení Pence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…