Vyšetřit kroky Fialovy vlády! Kalousek už natvrdo. Podezření, velké peníze

20.10.2022 8:32

Vyšetřovat, proč představitelé vládní koalice srazili akcie ČEZu a dalších společností vyjádřením, že je mimořádně zdaní již za rok 2022. To naznačil exministr financí Miroslav Kalousek. Uplatnění „windfall tax“ již za tento rok přitom odmítl ministr financí Zbyněk Stanjura. Škoda již však byla napáchána, soudí Kalousek, který vládu za její rozpočtovou politiku dlouhodobě kritizuje. Tentokrát se přidali i další.

Vyšetřit kroky Fialovy vlády! Kalousek už natvrdo. Podezření, velké peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Správní rady VZP ČR Miroslav Kalousek

Zopakujme si ale nejprve, co celé situaci předcházelo.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) včera na Twitteru uvedla, že se jim podařilo na vládě dosáhnout zavedení tzv. windfall tax (daň z mimořádných zisků) již na zisky z roku 2022.

Stejně se vyjádřil i vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), ráno při příchodu na vládu hovořil o koaliční dohodě, podle které bude tzv. windfall tax platit již i pro rok 2022.

Podle serveru Novinky.cz novinářům řekl, že o dani z mimořádných zisků za rok 2022 rozhodla koaliční rada. „Rozhodlo o tom jednání ve formátu K5 (lídrů pěti koaličních stran),“ uvedl Jurečka.

Tato vyjádření ale popřel ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Své si následně k tomuto skandálu řekl bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, který na svém Twitteru neskrýval rozladění z komunikace čelných vládních činitelů.

„Vládo ČR! Poslanecká sněmovno (Parlamentu) ČR! Dokážete udělat „kauzu‘ z několika milionů, abyste ukázali, jací jste „pašáci a dobří hospodáři‘. Dnes falešné a nepravdivé vyjádření Vašich čelných představitelů okradlo statisíce střadatelů o desítky miliard Kč,“ uvedl s tím, že doufá, že vláda bude konat.

Zda měl na mysli opatření k vylepšení vládní komunikace, nebo rovnou personální změny na místech těch, kteří se svými nepodloženými informacemi „zasloužili“ o miliardové ztráty na burze, není jasné.

Kalousek narážel nejen na to, že Richterová a Jurečka zveřejnili poplašné zprávy o zavedení daně z mimořádných zisků již od začátku roku 2022, ale také na dementování této zprávy ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).

Stanjura informace Richterové a Jurečky podle serveru Kurzy.cz na tiskové konferenci po zasedání vlády popřel s tím, že účinnost zmíněného daňového opatření je z důvodu opatrnosti nadále navrhována od 1. 1. 2023.

Stejný server se vyjádřil i k původnímu návrhu účinnosti od 1. 1. 2022 s tím, že má jen minimální šanci, že by obstál v případě soudního rozporování, které je navíc velmi pravděpodobné.

To udělal i zmíněný Miroslav Kalousek, když vyjádření Richterové a Jurečky spojil s „mentální příčinou stavu státní kasy“.

„Tohle je, bohužel, hlavní mentální příčina dnešního stavu státní kasy. Něco ‚plácneme‘, 10 mld. sem, 10 mld. tam, 5 tisíc na každé dítě, úsporný tarif pro všechny, deštník proti drahotě… Vždyť to nejsou naše peníze. Kdyby to byly jejich peníze, nikdy by to neudělali,“ upozornil bývalý ministr financí.

Na změnu vládního postoje ohledně účinnosti tzv. windfall tax reagoval i uznávaný ekonom Lukáš Kovanda výčtem ztrát, které Richterová a Jurečka svými vyjádřeními způsobili.

„Osobní PR pirátské poslankyně a lidoveckého předsedy, kteří potřebovali světu tweetovat a zvěstovat kurzotvornou novinu, kterou ovšem neměli vyříkanou s šéfem kasy, připravilo ČEZ o 17,5 miliardy jeho hodnoty, Komerčku o 4,2 a Erste o 8,9 miliardy. Dohromady skoro o 31 miliard,“ vypočítává Kovanda.

Velmi rázně a kriticky reagoval na zprávy o účinnosti daně z mimořádných zisků od 1. 1. 2022 např. i investor a bývalý bankéř a prominentní člen TOP 09 Radovan Vávra. Ten naznačil, že za takových okolností ve straně končí.

„Zpětné zdanění úspěšných korporací je skoro stejná prasárna, jako dodatečné zdanění fotovoltaik. Je neuvěřitelné, že oboje má na svědomí pravicová vláda. U toho já fakt nebudu. Nepráskám dveřmi, nedělám gesta, ale příští rok nezaplatím stranické příspěvky. Hodně štěstí TOP 09,“ napsal Vávra na svůj Twitter.

Není ale jasné, zda svoje vyjádření Vávra korigoval v souvislosti s tím, že poplašné zprávy poslanců Richterové a Jurečky později odvolal ministr Stanjura.

Ani pozdější Stanjurovo dementi k vyjádřením Richterové a Jurečky ale negativní dopad na burzu a na akcie některých firem nevymazalo.

Server Kurzy.cz v této souvislosti uvedl, že se tyto dopady jen o něco zmírnily: „V návaznosti na informace z tiskové konference akcie na pražské burze začaly o něco mírnit své ztráty. Zejména v tomto ohledu nejcitlivější akcie ČEZ, které se z úrovní u 725 Kč nadechly o 20 Kč výše. Seanci nakonec zakončily na 740 Kč (-4,21 %), tedy každopádně na nových 10 měsíčních minimech. Objem obchodů přesáhl 556 mil. Kč, což znamená na titulu nejvyšší likviditu za více než měsíc.“

Dodejme, že daň z mimořádných zisků bude podle serveru Ekonomický deník platit pro největší energetické společnosti a banky a plošně v oblasti zpracování ropy a těžby fosilních paliv. Za nadměrný je považován zisk, který o 20 procent a více překoná průměrný zisk společnosti za poslední čtyři roky. Tento nadměrný zisk bude zdaněn 60% sazbou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…