Vyšetřování, které se táhne roky. Kdo je za tím? Kalousek promluvil o nákupech na Obraně

11.08.2020 14:46

Šéf poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek na svém twiterovém účtu zkritizoval dlouhotrvající soudní při týkající se nákupu letounů CASA. Kauza, v níž figuruje exministryně obrany Vlasta Parkanová, je dle Kalouska „vykonstruovaná“ a podepřena „nesmyslným právním výkladem“. Vše podle politika odstartovaly ambice jednoho policisty.

Vyšetřování, které se táhne roky. Kdo je za tím? Kalousek promluvil o nákupech na Obraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí
Kalousek svým vyjádřením mířil s poukazem na případ bývalého velvyslance v Kazachstánu a v Thajsku a náměstka ministra zahraničí Milana Sedláčka, který se již devět let snaží očistit u soudů.

Šestkrát již u kauzy padl verdikt, že má být ve věci proplacení fiktivní prezentační kampaně nevinen, zároveň však šestkrát osvobozující verdikt zrušil odvolací senát Městského soudu v Praze v čele se soudkyní Jaroslavou Liškovou a přikázal nové projednání.

„Tady byl na začátku ‚anonym‘,“ komentoval případ a přirovnal jej ke kauze letounů Casa exministryně obrany Vlasty Parkanové. „V případě zničeného života političky V. Parkanové byly na začátku ambice policisty, který kauzu vykonstruoval a podepřel nesmyslným právním výkladem. Vsadil na správnou kartu – udělal kariéru a VP čeká už 10 let na spravedlnost,“ napsal Kalousek.

O nákupu čtyř transportních letadel za více než 3,5 miliardy korun rozhodla druhá Topolánkova vláda v dubnu 2009 – tedy v době, kdy už byla v demisi. Obžaloba tvrdí, že Parkanová s někdejším podřízeným Jiřím Staňkem způsobili státu nezjištěním přiměřenosti ceny škodu 819 milionů korun. Oba vinu popírají. Za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí oběma obžalovaným až desetileté vězení.

Parkanové se v minulosti u soudu zastali někteří její kolegové z vlády, kromě Kalouska i například tehdejší ministr práce a pozdější premiér Petr Nečas (ODS). Nečas zdůraznil, že nákup byl politickým rozhodnutím celého kabinetu, nikoliv ministryně nebo jejího úřadu.

Kalousek dříve vypověděl, že Parkanová neměla zákonnou povinnost ani možnost nechat si k ceně letadel zpracovat posudek.

„Rád bych zdůraznil, že i z dnešního pohledu pokládám ten obchod pro Českou republiku za mimořádně výhodný,“ uvedl Kalousek ve své svědecké výpovědi v roce 2018. A doplnil, že postoj policie v kauze CASA vyvolal „obrovskou právní nejistotu, až paniku“ ve státní správě.

Za „absolutní nonsens“ pak označil tvrzení v trestním spisu, kde stojí, že se Parkanová chtěla nákupem letounů zalíbit tehdejšímu premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS), který ji prý chtěl odvolat z funkce. To následně potvrdil i sám Topolánek, který uvedl, že proti Parkanové „nemůže říci jediné křivé slovo“.

Případ vyšetřovali detektivové z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Vyšetřování útvar ukončil roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…