Vyšetřování u Zemana? H*vno platné, ulevil si Schwarzenberg

29.09.2020 8:54

Někdejší kancléř prezidenta Václava Havla Karel Schwarzenberg (TOP 09) zhodnotil současnou kauzu kancléře Vratislava Mynáře, jenž měl na Pražském hradě domlouvat prodej soukromého dolu čínské firmě. Mynář podle Schwarzenberga spolu s prezidentem Milošem Zemanem předvedli úpadek státu. Píše to server Seznam Zprávy.

Vyšetřování u Zemana? H*vno platné, ulevil si Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Mynář svůj obchod hájil tím, že Hrad je pro to určeným místem. Schwarzenberg však oponuje, že toto není žádná ekonomická diplomacie. Podle jeho slov by se celou věcí měl zabývat sám prezident. "Bohužel to všechno se děje pod jeho ochranou," poznamenal Schwarzenberg. 

"Teoreticky by se tím mohl zabývat každý poslanec. Kdyby se do toho opravdu vydal. Ale bude to ho..o platné, protože dokud tady existuje prezidentská ochrana – dotyčný je člen jeho nejužšího týmu –, tak ty šance vidím mizerně. Ale snad se jeden do toho boje dá," dodal dále. 

Schwarzenberg za dob svého kancléřství žádný kodex neměl. Podle svých slov nebyl ani potřeba. "My jsme sami věděli, jak se chovat, když člověk sloužil Václavu Havlovi," uvedl. Následně rozporoval, že by Mynářovy kroky byly ekonomickou diplomacií. "Je to strašný úpadek politické kultury. Ba nejen kultury, i morálky," zmínil. 

"Kancléř jako šéf Kanceláře prezidenta republiky je nejvyšší postavený úředník. Nemá být politik. Nemá dělat vlastní politiku, nýbrž jenom to, k čemu prezident dává pokyn, co nařizuje. A měl by býti ve svém chování, poněvadž je také ve středu pozornosti, opravdu vzorem pro všechny ostatní úředníky," zdůraznil dále Schwarzenberg.

Závěrem byl Schwarzenberg tázán, jak by Mynářovi vysvětlil, že to, co udělal, se nedělá. "Je těžké barvoslepým vysvětlit obraz. Dokud sám nemá jistý cit pro morálku a chování v takové pozici, asi mu těžko mohu něco vysvětlit. Buďto má výchovu, má to v sobě, nebo ne," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…