Vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho snoubenky krystalizuje. Jména, odměny, detaily z pátrání

15.03.2019 7:58

Kauza zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové se dostává do dalšího, možná finálního dějství. Policie včera oznámila, že z objednávky dvojnásobného mordu obvinila vlivného podnikatele Mariána Kočnera, který hovořil s Kuciakem nedlouho před novinářovou smrtí a vyhrožoval mu, informoval deník MF Dnes.

Vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho snoubenky krystalizuje. Jména, odměny, detaily z pátrání
Foto: Facebook
Popisek: Zavražděný novinář Ján Kuciak

Rodiče zavražděného mladého novináře a jeho dívky tak už znají odpověď na mnoho svých otázek začínajících slovem proč. „Už se ptát nemusíme, je nám to jasné. Janko tady suploval policii a státní zástupce. Byl pro špinavé mafiány, kteří měli dost peněz si vraždu objednat, hrozbou,“ řekla včera pro MF Dnes matka zavražděné dívky.

Mariána Kočnera policie podezřívala od začátku z důvodu, že vyhrožoval Kuciakovi, že na něj bude hledat špínu a zaměří se na jeho rodinu, pokud se nepřestane zajímat o jeho práci. A to tak, že novinář pár měsíců před vraždou na něj podal trestní oznámení. Policie jej však nakonec odložila s tím, že nešlo o trestný čin ani přestupek.

U výslechů byl Kočner již loni měsíc po vraždě. „Vyšetřovatelé vznesli obvinění, až když si byli zcela jistí. Objednavatel vraždy je s největší pravděpodobností právě on,“ potvrdil dozorující státní zástupce.

Kriminalisté jsou však přesvědčeni, že důkazů proti němu mají dost. „Obzvláště zdůrazňuji, že usnesení o obvinění bylo vzneseno na základě objektivních důkazů a nikoli na základě informací médií či veřejného tlaku,“ dodal prokurátor.

Nyní Kočnera, jenž je ve vazbě za falšování směnek za 1,8 miliardy korun a čeká jej výslech, v němž se k obvinění má znovu vyjádřit. Doposud spojitost se smrtí Kuciaka odmítal.

Kuciaka a další slovenské novináře, státní zástupce a právníky nechal přitom podnikatel Kočner sledovat bývalým agentem a šéfem tajné služby SIS Petrem Tóthem. Ten nyní říká, že o chystané vraždě ale nevěděl. „Kdybych věděl o přípravě vraždy Jana Kuciaka, tak dnes ještě žijí. Neviděl jsem do hlavy Kočnera, nevěděl jsem, že se Zsuzsovou připravují tento strašný čin,“ hájil se Tóth, jehož výpovědi „byly zohledněny“ při vznesení obvinění proti Kočnerovi.

V tomto týdnu také vyšetřovatelé navrhli prodloužit vazbu pro první čtyři podezřelé v případu o nejdelší možnou dobu - o sedm měsíců. Obviněné mohou ve vazbě držet v případě vraždy pětadvacet měsíců. Podle kriminalistů se nyní vyšetřování případu prodlouží zhruba o půl roku, obžaloba by měla padnout v létě. Kočner je pátým obviněným.

Střelcem, který dvojici v jejich domě zabil, je podle slovenské policie bývalý policista Tomáš Szabó, kterému pomáhal jeho bratranec, původní profesí voják, Miroslav Marček. Zadavatelkou vraždy, za kterou dostali v přepočtu dva miliony korun, je v policejní verzi překladatelka z italštiny Alena Zsuzsová. Oba vykonavatele domluvil podnikatel Andruszkó.

Dosud policie vyslechla sedmnáct podezřelých a 225 svědků. Udělala dva vyšetřovací pokusy, čtyřicet jedna prohlídek těl, třiapadesát domovních prohlídek, zajistila šestadvacet počítačů, šest aut a devadesát mobilů a tabletů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…