Vyšetřovatelé Nagyové a spol. přitvrzují. Mají vypovídat utajení svědci

13.07.2013 12:57

Státní zástupci si v souvislosti s kauzou Nagyová začnou zvát i svědky, jejichž jména mají zůstat tajná. Neměli by se je dozvědět ani advokáti obviněných. Server ihned.cz upřesňuje, že výslechy budou slyšet jen z vedlejší místnosti přes přístroje, které zkreslí jejich hlas.

Vyšetřovatelé Nagyové a spol. přitvrzují. Mají vypovídat utajení svědci
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zadržená Jana Nagyová putuje do vazební věznice

Měsíc po zadržení Jany Nagyové a spol. se prý chystají státní zástupci zvát na výslechy lidi, kteří budou mít status takzvaného utajeného svědka. Na rozdíl od dosavadního zástupu svědků, mezi kterými byli třeba exministr financí Miroslav Kalousek nebo lobbista Roman Janoušek, by identitu těch utajených neměli znát ani advokáti obviněných. – Aby se mohli seznámit s jejich výpověďmi, bude jim umožněno poslouchat pouze z vedlejší místnosti přes zvukové přístroje, které zkreslí jejich hlas. Ihned.cz uvádí, že by to mělo svědky mimo jiné více povzbudit k tomu, aby říkali všechno, co vědí. Oficiálně ale vyšetřovatelé předvolání utajených svědků potvrdit nechtějí. „Zamýšlený postup nekomentujeme," říká olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Žalobce u výslechu není zcela obvyklý

Server dále píše, že dotazy utajeným svědkům budou zřejmě, tak jako dosud, klást nejenom policisté, ale přímo i státní zástupce. Což je prý jedna z věcí, kterou se tato kauza liší od většiny běžných případů. „Situace, kdy státní zástupce převezme vyšetřování a sám provádí výslechy, není v praxi úplně běžná,“ potvrzuje Jiří Brátka z advokátní kanceláře, která zastupuje exposlance Petra Tluchoře. „Státní zástupce je obvykle schopen posoudit lépe než vyšetřovatel z řad policie, zda nějaké jednání je trestným činem, či nikoliv. Jeho přítomnost v tomto případu tak není úplně překvapivá,“ dodává Brátka.

Výpovědi svědků tak podle ihned.cz mohou sehrát roli zvlášť u vyšetřování kolem tří exposlanců ODS a údajných trafik.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…