Výslech Nagyové dnes trval šest hodin, ještě není u konce

19.06.2013 15:57

Kriminalisté od dnešního rána téměř šest hodin vyslýchali Janu Nagyovou. Šéfka kanceláře Úřadu vlády vypovídala velmi detailně. Okolo 14:00 policisté výslech přerušili. Pokračovat by měl příští týden. Novinářům to řekl advokát obviněné ženy Eduard Bruna.

Výslech Nagyové dnes trval šest hodin, ještě není u konce
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zadržená Jana Nagyová putuje do vazební věznice

"Odposlechy jsme ještě neprobírali. Nyní máme 38 až 40 stran materiálu. To je opravdu hodně," řekl. Dodal, že další termín výslechu znám není. "To nám neřekli. Snad někdy příští týden," uvedl obhájce. Kvůli podrobné výpovědi musel být odložen výslech dalšího obviněného Romana Bočka v Brně. Podle advokáta při výslechu například zaznělo i to, že Nagyová při schůzkách s politiky nevystupovala jako zástupkyně Úřadu vlády. Schůzky si údajně domlouvala jako jejich kamarádka. Advokáti některých obviněných se také domnívají, že vyslechnut by měl být i premiér v demisi Petr Nečas.

Stála v pozadí dohody s rebely?

O Nagyové se mluví jako o vlivné Nečasově spolupracovnici. Středem zájmu policie i médií se stala kvůli skandálu, při němž údajně mimo jiné zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy manželky Radky. Premiér se rozvádí.

Nagyová podle policie také stála v pozadí dohody mezi takzvanými rebely ODS a vládní koalicí. Trojice tehdejších poslanců ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř se vzdala poslaneckých mandátů, čímž umožnila schválení daňového balíčku Nečasova kabinetu. Fuksu a Tluchoře kvůli tomu policie vzala v sobotu do vazby. V neděli tam putoval i Šnajdr. Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení z poslaneckých funkcí motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.

Nagyová je obviněna z organizátorství trestného činu, ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení, hrozí jí až pět let vězení. Umístěna byla do ostravské vazební věznice. Podle dostupných informací tam jsou i exposlanci Fuksa a Šnajdr. Ve Vazební věznici Olomouc je podle Olomouckého deníku umístěn Tluchoř a bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. V Brně by měl být ve vazbě někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Ve vazbě skončil i příslušník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek, jeho současný šéf Milan Kovanda byl také obviněn. Stíhán je ale na svobodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…