Vysočině zůstaly dvě miliardy ve Sberbank. A taky spousta obcí má problém

28.02.2022 20:41

Peníze u banky Sberbank nyní určitě trápí mimo jiné Kraj Vysočinu. Kvůli tomu, že tato finanční instituce doplácí na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu, se hejtmanství nemůže dostat k penězům. Problémy mají i další obce, píše server iDNES.cz.

Vysočině zůstaly dvě miliardy ve Sberbank. A taky spousta obcí má problém
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Kraj Vysočina má u českého zastoupení banky Sberbank více než dvě miliardy korun. Pro běžné platby měst a obcí už stihlo zřídit účet nový (u České národní banky) a tam část peněz převést – konkrétně 1,63 miliardy korun.

Jak uvedl náměstek hejtmana Miroslav Houška, nyní zbývá dořešit konkrétně 2,365 miliardy korun. „K těm jsme poslali papírové příkazy v hodnotě 1,101 miliardy korun. Další příkaz byla výpověď termínovaného vkladu ve výši 700 milionů korun. K oběma těmto transakcím zadaným v papírové podobě nemáme zatím žádnou zpětnou vazbu. Zatím je na účtu nevidíme a nevíme, zda byly odúčtovány Sberbankou,“ uvedl s tím, že platební schopnost kraje není v současnosti omezená. 

Proč Kraj Vysočina využíval bankovní účty u Sberbank, vysvětlil předchozí hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) pro server Info.cz. „Bylo to jednak kvůli větší diverzifikaci účtů a portfolia, jednak proto, že banka nabízela jedny z nejlepších podmínek na trhu,“ uvedl.

Kraj Vysočina však není sám, kdo má peníze u Sberbank, například jej tam má dvacítka obcí v Jihomoravském kraji. A má jej tam například také hokejová Kometa.

Česká národní banka dnes zahájila kroky k odnětí licence Sberbank CZ. Důvodem je zhoršení situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladu. Následně bylo vydáno předběžné opatření a bance bylo zamezeno nakládat s aktivy a pasivy včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

V minulém týdnu se před bankami tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali o informace o fungování banky. Pobočky jsou od té doby zavřené a on-line bankovnictví nefunguje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …