Vysoká volební účast pomůže Zemanovi

25.01.2013 9:55

O výsledku voleb může rozhodnout, zda Miloš Zeman přiláká dost svých voličů v levicových baštách. V prvním kole byla účast kolem 61 procent. Vysoká účast by nahrála právě Zemanovi. Rozhodovat budou ale také hlasy voličů, kteří v prvním kole přišli o svého kandidáta. Analyzuje deník MF Dnes.

Vysoká volební účast pomůže Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Ukázalo se, že příznivci Karla Schwarzenberga cítili naléhavost jít k volbám. V místech, kde předseda TOP 09 jednoznačně vyhrál, byla volební účast rekordní – kolem 65 procent v hlavním městě. Miloš Zeman oproti tomu bodoval především v krajích s nejnižší volební účastí  - v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji.

Kandidáti hrají o 52 procent voličů, jejichž kandidát vypadl v prvním kole

Kandidáti teď hrají o dvaapadesát procent voličů, kteří v prvním kole dali hlas ostatním kandidátům. „Přitom máme s přímou prezidentskou volbou nulovou zkušenost, nevíme, jak se zachovají příznivci neúspěšných kandidátů a kolik jich přijde volit,“ řekl deníku MF Dnes politolog Tomáš Lebeda.

Jednoduše se ale dá říct, že Schwarzenberga volí lidé spíš z měst, bohatší a vzdělanější. Zeman zase vítězí ve čtyřech krajích s nejnižší průměrnou mzdou – Zlínském, Pardubickém, Karlovarském a na Vysočině. Pokud by tedy k urnám v hypotetickém případě přišli všichni voliči, vyhrál by Miloš Zeman.

I proto v kampani Zeman útočil na „nízké pudy“ a zdůrazňoval třeba Schwarzenbergovo cizáctví.

Zemana podporují lidé naštvaní na vládu. Ti ale chodí k volbám méně

Také sociolog Daniel Prokop z agentury Median souhlasí, že vyšší účast nahrává Zemanovi. Poukazuje na to, že bývalý premiér má velkou podporu levicových voličů, kteří jsou naštvaní na vládu. Tito lidé jsou ale znechucení politikou a k volbám chodí spíš méně.

Pokud by přišlo více lidí, než v prvním kole, nebo by se účast pohybovala okolo 60 procent, pak by nejspíš vyhrál Zeman. Velmi nízká účast by naznačila, že Zemanova taktika nevyšla. Prokop MF Dnes řekl, že účast bude spíš nižší.

Zeman boduje v okresech. Schwarzenberg má Prahu a střední Čechy

Schwarzenberg v krajích, kde vítězil Zeman, skončil až několik míst za ním. Na Vysočině kníže zaostával až o 15 procent hlasů. Naproti tomu Zeman se i ve Schwarzenbergových krajích umísťoval nejhůře druhý.

Až třetina Schwarzenbergových hlasů pocházela z Prahy. Volil ho také Středočeský kraj. Zeman na druhou stranu porazil Schwarzenberga o více než deset procent ve 25 okresech. To je velký náskok ve druhém kole.

Kníže ale o svých slabých regionech ví, a proto strávil několik dní na Moravě. Zeman se zase pokoušel zapůsobit na Pražany.

Teď velmi záleží na voličích, jejichž kandidáti v prvním kole vypadli. Sociologové nedokážou jejich chování předvídat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…