Vysoké ceny potravin. Ministr Nekula je dnes hodlá řešit

13.04.2023 6:30

Na Ministerstvu zemědělství se dnes podruhé sejde mezirezortní pracovní skupina, která má řešit vysoké ceny potravin.

Vysoké ceny potravin. Ministr Nekula je dnes hodlá řešit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) tento týden na sněmovním zemědělském výboru řekl, že by všechny úřady působící pod jednotlivými ministerstvy měly zintenzivnit činnost. Pracovní skupina se podle něj bude chtít dozvědět, jak postupují kontroly České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), které začaly pracovat společně, a jaké jsou jejich výstupy.

Nekula poukázal na to, že v ČR loni podle Eurostatu ceny potravin vzrostly o 27 procent. Byl to šestý nejvyšší růst v EU. Ministr poznamenal, že v březnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) začaly klesat ceny u některých položek. „Tento pokles je pozvolný, dokážu si představit, že by mohl být více dynamický,“ doplnil.

ČOI a SZPI provedly 250 společných kontrol. Výsledky by měly být tento týden. Nekula již dříve řekl, že ceny potravin naznačují, že obchodníci zneužívají svého postavení na trhu. Zástupci obchodu obvinění z nepřiměřeného růstu cen odmítají, podle nich jsou za něj zodpovědní především zemědělci a potravináři.

Nekulovým cílem je dosáhnout zdravého konkurenčního prostředí. Tento týden také zopakoval, že vláda nechce nijak narušovat trh například stanovováním maximálních cen.

Pracovní skupina vznikla po dohodě vlády pod vedením Ministerstva zemědělství. Jsou v ní také zástupci ministerstva financí a obchodu, Národní ekonomické rady vlády (NERV) a zástupce úřadu vlády. Členem je i jeden z poradců premiéra Petra Fialy (ODS).

Nekula již koncem ledna odeslal obchodním řetězcům dopis se žádostí o vysvětlení vysokého růstu cen cukru a vajec. V únoru podal kvůli výraznému zdražení cukru v obchodech podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, na stejný úřad se obrátil v březnu kvůli vejcím. Počátkem dubna Nekula uvedl, že po tlaku státních orgánů, médií i spotřebitelů už vejce a cukr začaly zlevňovat. Ministr chce také zatlačit na zlevnění jablek a brambor, kde je obchodní přirážka až 200 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…